Știi acea senzație pe care o ai atunci când ești la volan și la radio începe o melodie preferată? De asemenea, îți aduci aminte de starea de bine care te cuprinde atunci când te concentrezi pe un task la muncă, iar pe fundal începe o melodie relaxantă? Studii recente arată o conexiune puternică între muzică și sănătatea mentală, cea dintâi având efecte pozitive demonstrate atât pe termen scurt, cât și pe termen lung.

            Un raport al Consiliului Global pentru Sănătatea Creierului format din oameni de știință, profesioniști din domeniul sănătății și alți experți evidențiază cercetările care arată efectul pozitiv al muzicii asupra stării emoționale, inclusiv îmbunătățirea stării de spirit, scăderea anxietății și gestionarea stresului. Această cercetare indică faptul că impactul muzicii are efecte imediate în creier, prin activarea regiunilor asociate cu emoția și memoria, ceea ce face să fie de înțeles că foarte mulți oameni știu să cânte sute de melodii cap-coadă.

Efectele pozitive ale muzicii asupra sănătății mentale

  • Provoacă o bună dispoziție.
  • Contribuie la reducerea stresului.
  • Sporesc concentrarea.
  • Ajută la relaxare.
  • Reduce anxietatea și depresia.

            Studiile arată că muzica influențează în mod diferit indivizii, fiecare stil muzical având caracteristici distincte. De exemplu, muzica rock clasic ajută la destindere și relaxare, în timp ce melodiile clasice sau cele de operă contribuie la îmbunătățirea capacității de concentrare.

Terapia prin muzică

            Muzicoterapeuții își folosesc cunoștințele pentru a ajuta oameni care au trecut prin traume, oameni care prezintă depresie, dependență și alte tulburări de sănătate mentală sau de comportament. Cu ajutorul terapiei prin muzică, foarte multe persoane reușesc să își regăsească echilibrul și să aibă o stare generală mult îmbunătățită.

Cercetările arată beneficiile terapiei muzicale pentru diferite tulburări de sănătate mentală, inclusiv depresie, traume și schizofrenie. Muzica acționează ca un mediu pentru procesarea emoțiilor, traumei și durerii, dar muzica poate fi folosită și pentru a regla sau pentru a calma persoanele cu anxietate sau cu diverse alte tulburări.

Există patru intervenții majore specifice terapiei prin muzică:

  • Analiza lirică
  • Improvizație muzicală
  • Ascultare activă
  • Scrierea de versuri

Alte efecte ale muzicii asupra creierului și comportamentului

            Muzica poate să fie un factor extern decisiv în reglarea anumitor tulburări de sănătate mentală și de comportament. Un exemplu foarte interesant este acela că muzica te ajută să îți controlezi pofta de mâncare și chiar să mănânci mai puțin. Metoda prin care vei reuși să îți atingi obiectivul de a mânca mai puțin este cea prin care asculți muzică soft, în surdină, într-o încăpere în care lumina nu este prea puternică. Un studiu relevant arată că oamenii care au mâncat la restaurante cu lumină slabă, unde se cânta muzică în surdină, au consumat cu 18% mai puțină mâncare decât cei care au mâncat în alte restaurante, în care era mai multă agitație.

            De asemenea, tot cu ajutorul muzicii poți să reduci gradul de durere pe care îl simți. Cercetările au arătat că muzica poate fi de mare ajutor în acest sens, iar un studiu care viza pacienții cu fibromialgie arată că cei care ascultau muzică doar o oră pe zi au experimentat o reducere semnificativă a durerii în comparație cu cei dintr-un grup de control. La sfârșitul perioadei de studiu de patru săptămâni, participanții care au ascultat muzică în fiecare zi au experimentat reduceri semnificative ale sentimentelor de durere și depresie.

            Muzica are un efect imediat de calmare și a bebelușilor agitați. Atunci când un copil mic plânge incontrolabil, încearcă să îl iei în brațe și să îl legeni ușor în timp ce pe fundal se aude o muzică liniștită, nu foarte tare. De asemenea, poți folosi această tehnică înainte de culcare, folosind o muzică soft, la un volum redus.

            Pentru a spori beneficiile muzicii asupra sănătății mentale în viața ta, experții spun că tehnicile de terapie prin muzică pot fi utilizate acasă de către oricine, fie prin ascultarea activă, concentrându-te pe versuri și pe linia melodică, fie prin utilizarea sunetelor de fundal ca metodă de relaxare și calmare.

            Știai toate aceste lucruri interesante despre efectele benefice ale muzicii asupra sănătății mentale? Toate aceste informații și multe altele pot ajunge direct în inbox-ul tău dacă te abonezi la newsletter-ul nostru, care îți va aduce constant cele mai noi informații interesante din psihologie!

Surse bibliografice

Molly Warren, MM, LPMT, MT-BC, The Impact of music therapy on mental health, 2016.

MARCS Institute for Brain, Behaviour and Development, https://www.openminds.org.au/news/5-positive-effects-music-mental-health.

Gold BP, Frank MJ, Bogert B, Brattico E. Pleasurable music affects reinforcement learning according to the listener. Front Psychol. 2013;4:541. doi:10.3389/fpsyg.2013.00541

Thoma MV, La Marca R, Brönnimann R, Finkel L, Ehlert U, Nater UM. The effect of music on the human stress response. PLoS ONE. 2013;8(8):e70156. doi:https://doi.org/10.1371/journal.pone.0070156

Wansink B, van Ittersum K. Fast food restaurant lighting and music can reduce calorie intake and increase satisfaction. Psychol Rep. 2012;111(1):228-32. doi:10.2466/01.PR0.111.4.228-232

Ludke KM, Ferreira F, Overy K. Singing can facilitate foreign language learning. Mem Cognit. 2014;42(1):41-52. doi:10.3758/s13421-013-0342-5

Onieva-Zafra MD, Castro-Sánchez AM, Matarán-Peñarrocha GA, Moreno-Lorenzo C. Effect of music as nursing intervention for people diagnosed with fibromyalgia. Pain Manag Nurs. 2013;14(2):e39-46. doi:10.1016/j.pmn.2010.09.004

Hole J, Hirsch M, Ball E, Meads C. Music as an aid for postoperative recovery in adults: A systematic review and meta-analysis. Lancet. 2015;386(10004):1659-71. doi:10.1016/S0140-6736(15)60169-6https://www.aarp.org/health/brain-health/info-2020/music-mental-health.html