,,Oamenii pot să fie umani, cu fragilități omenești și tot să fie minunați”

                                                         Stephen I. Richards

Toată lumea este de acord că  stima de sine are un rol foarte important în viața noastră,  dacă vrem să avem o stare de sănătate psihică și fizică bună. Ea se află în corelație cu satisfacția generală a vieții.  Ce este stima de sine? Este o părere realistă și apreciativă despre propria persoană. Realistă înseamnă sinceră și adevărată, iar apreciativă implică existența unor sentimente pozitive și de acceptare față de sine. În cadrul unui sondaj Gallup din 1992, 89% dintre participanți au spus că stima de sine este foarte importantă în motivarea unei persoane pentru a munci și a reuși. Prin urmare, nu este deloc surprinzător faptul că oamenii cu  stimă de sine sunt predispuși să aibă comportamente sănătoase. Aceștia tind să fie mai prietenoși, expresivi, activi, cu încredere în sine, mai puțin deranjați de critici și probleme interioare.

Oamenii care nu  au  stimă de sine  par să fie mai predispuși la depresie, anxietate, ostilitate, mânie excesivă, abuz de droguri, alcool, comunicare deficitară, dificultăți de socializare, performanță slabă. Nu e de mirare că imaginea de sine negativă este numită ,,handicap invizibil”.

În ciuda importanței pe care o are stima de sine, se acordă puțină atenție formării directe a acesteia. Ce conduce la stima de sine?   În primul rând vorbim de valoarea umană necondiționată descrisă de Legile howardiene, bazate pe studiul Claudiei A. Howard(1992).

  • Toți avem valoare interioară, eternă și necondiționată ca persoane;
  • Toți suntem la fel de valoroși ca oameni, iar valoarea nu este comparativă sau competitivă;
  • Factorii externi nici nu adaugă valoare, nici nu o diminuează;
  • Valoarea este stabilă și nu se află vreodată în primejdie( chiar dacă cineva te respinge);
  • Valoarea nu trebuie să fie câștigată sau dovedită. Ea există deja. E necesar să o recunoști, să o accepți și să o apreciezi.

O altă dimensiune a stimei de sine este  identificată de cercetările psihologului Albert Ellis  care arată că un număr de convingeri adânc înrădăcinate  în mintea noastră sunt legate de imaginea de sine negativă și depresie. Acestea merită o mențiune specială  împreună cu substitutele lor raționale (Bourne, 1992).

Convingeri despre fericire și răspunsuri raționale

Convingeri adânc înrădăcinate  Răspuns rațional
,,Trebuie să fiu iubit /ă sau aprobat/ă de toți cei pe care îi consider importanți”,,Vreau să fiu iubit/ă sau aprobat/ă de majoritatea oamenilor și voi încerca să mă comport respectuos, dar accept faptul că unii oameni nu mă vor plăcea. Asta nu este o catastrofă; stima de sine nu poate depinde de toanele celorlalți.”
,,Trebuie să fiu mereu competent/ă și adecvat/ă în tot ceea ce fac. Trebuie să fiu cel/cea mai bun/ă.,,Mă voi strădui să fiu cât mai bine , să fac anumite lucruri, deși nu sunt deosebit/ ă de bun/ă. Nu îmi este teamă să încerc lucruri la care aș putea eșua. Eșecul nu înseamnă că sunt o persoană groaznică.”
,,Este mai ușor să eviți decât să înfrunți dificultățile și responsabilitățile vieții.”  ,,Voi face anumite lucruri , chiar dacă îmi displac pentru că viața e formată atât din momente în care e bine să stai deoparte și să eviți, dar este contraproductiv dacă asta îmi ocupă cea mai mare parte din timp.”
,,Dacă ceva este periculos, eu trebuie să fiu extrem de îngrijorat”Probabil că este în interesul meu să mă confrunt cu acest lucru, dar dacă este atât de periculos, e bine să nu mai insist”

Care sunt convingerile tale iraționale?

În continuare, vă propun o listă de convingeri adânc înrădăcinate, des întâlnite și neproductive. Ca un exercițiu, încercuiți-le pe cele care vi se potrivesc, în care vă regăsiți. Pe urmă, găsiți răspunsurile raționale  pe care să le discutați cu un prieten sau specialist.

  1. Este greșit să am o părere bună despre mine însumi/însămi.
  2. Nu pot fi fericit decât dacă am succes, bani, dragoste, aprobarea sau reușita perfectă.
  3. Am dreptul la fericire( succes, bunăstare, stimă de sine, plăcere, dragoste) fără să fie nevoie să muncesc pentru asta.
  4. Într-o bună zi când voi reuși, voi avea prieteni și voi fi capabil să mă bucur de mine.
  5. Munca trebuie să fie grea și neplăcută.
  6. Bucuria este obținută doar prin muncă grea.
  7. Trecutul mă face nefericit. Nu pot schimba nimic.
  8. Există întotdeauna o soluție perfectă și eu trebuie să o găsesc.
  9. Dacă mă străduiesc suficient de mult, toți oamenii mă vor plăcea.
  10. Viața trebuie să fie dreaptă.
  11. Dacă oamenii mă resping sau mă critică, înseamnă că sunt inferior sau nu sunt bun de nimic.
  12. Cu cât mă îngrijorez mai mult pentru o problemă, cu atât va fi mai bine.

Observă cât de mult afectează aceste convingeri adânc înrădăcinate stima de sine!

Dacă doriți să aflați mai multe informații despre acest subuiect, vă invităm să vă abonați la newsletter-ul nostru, lăsând mai jos, adresa de e-mail.

Bibliografie

Yalom , I., Călătoria către sine. Memoriile unui psihiatru, Editura Vellant, 2017;Schiraldi, G., Manualul stimei de sine, Editura Curtea Veche, 2013