Stephen Hawking spunea despre tehnologie, dar mai ales despre inteligența artificială, că poate să fie cel mai bun sau cel mai rău lucru care se putea întâmpla rasei umane. Expunerea la tehnologie este inevitabilă în majoritatea statelor din lume, încă de la vârste fragede sau chiar imediat după nașterea copilului.
Atunci când mama ține copilul la piept, de foarte multe ori utilizează telefonul sau tableta, un lucru obișnuit în prezent. Pe de o parte copilul pierde o parte din atenția mamei și se poate crea o rană de abandon pentru micuți care se va resimți în viața lor de adulți, iar pe de altă parte copiii care au abia câteva luni se simt atrași de luminile și culorile ecranului la început, motiv pentru care găsesc natural să atingă telefonul, urmând ca în scurt timp să învețe să schimbe ferestre pe ecran sau să ajungă la conținutul dorit. Este important, mai ales în calitate de părinte, să înțelegi modul în care tehnologia influențează comportamentele și sănătatea mentală a copilului.
Influența expunerii la tehnologie asupra sănătății mentale a copilului
Evoluția tehnologică oferă numeroase oportunități pentru indivizii din întreaga lume, însă foarte multe studii privesc și impactul negativ pe care expunerea constantă la tehnologie îl are asupra persoanelor de toate vârstele. Riscurile pe care le discutăm în acest articol privesc sănătatea mentală a copilului, expus timpuriu la telefoane smart, laptopuri, tablete și alte dispozitive.
Studiile în domeniu corelează timpul pe care copilul în petrece în online (YouTube, SnapChat, TikTok și alte platforme de socializare și entertainment) cu problemele de sănătate mentală. Practic, cu cât timpul petrecut de copil în mediile virtuale este mai lung, cu atât problemele de sănătate mentală au șanse mai mari să apară.
Specialiștii au analizat mai multe eșantioane și au remarcat o conexiune între expunerea la tehnologie și anxietate socială, scăderea funcțiilor sociale și a celor cognitive. De asemenea, copiii manifestă în unele cazuri depresie, schimbări bruște de dispoziție și interes. Unii cercetători consideră că expunerea la tehnologie până la vârsta de 2 ani afectează dezvoltarea creierului dar, desigur, părerile sunt împărțite, și alți specialiști consideră că expunerea la tehnologie este inevitabilă și necesară pe motiv să pregătește copilul pentru realitatea în care trăim, iar ambele teorii au baze solide.
Expunerea la tehnologie și comportamentul copilului
Dacă expunerea la tehnologie prea timpuriu sau în exces are efecte asupra dezvoltării creierului copilului, în mod natural apar și schimbări în comportamentul acestuia. Copilul tău este tot mai retras, preferă să petreacă timpul pe telefon în loc să iasă în parc sau se oprește din plâns ori de câte ori îi pornești desenele preferate pe YouTube? Iată schimbări în comportamentul lui!
Un bebeluș nu se naște cu acest apetit pentru tehnologie, ci dorința de a petrece timp în mediul virtual se dezvoltă tocmai datorită expunerii, uneori chiar inconștiente a părinților, la telefon, televizor, calculator.
Cu ajutorul studiilor, s-au identificat următoarele schimbări în comportamentul copilului expus timpuriu la tehnologie și constant odată cu trecerea timpului:
- activitate fizică redusă
- nivel mai scăzut de energie
- sistem imunitar slăbit
- probleme medicale frecvente
- probleme comportamentale
- incapacitatea de a relaționa
- probleme de comunicare
- insomnii frecvente
- probleme de concentrare și atenție
Cum ne comportăm în calitate de părinți?
Adam Alter a publicat un articol relevant în domeniu, un articol prin care face apel la echilibru. Tehnologia nu va dispărea din viața noastră ci, ne îndreptăm cu pași repezi către o tehnologizare chiar mai masivă, prin integrarea inteligenței artificiale în tot mai multe domenii din viața noastră: sănătate, educație, socializare etc. Cu toate acestea, intervenția părinților, conform specialiștilor, reprezintă un lucru necesar pentru a împiedica dezvoltarea disfuncțională cauzată de expunerea la tehnologie într-un mod eronat. În același studiu regăsim o comparație utilă: ca părinte trebuie să privești expunerea la tehnologie ca pe o dietă echilibrată, cu cât consumul de conținut calitativ și în cantități moderate este promovat, cu atât șansele unui impact negativ asupra sănătății mentale a copilului este mai redus.
Dacă modul în care se comportă copilul te îngrijorează și nu găsești echilibrul dorit, iar relația ta cu el este tot mai afectată, e timpul să iei măsuri. Tehnologia interferează cu foarte multe dintre activitățile zilnice, însă ea nu trebuie să preia controlul asupra relațiilor interpersonale și asupra sănătății mentale. Așadar, contactează un specialist atunci când dorești să regăsești acest echilibru pentru o dezvoltare cât mai armonioasă a copilului și pentru prevenirea posibilelor afecțiuni fizice și mentale care pot să apară. Făcând acest lucru din timp, ai șansa de a regla comportamentul copilului în mod eficient și constructiv.
Surse bibliografice
Alter, Adam, Irresistible: The Rise of Addictive Technology and the Business of Keeping Us Hooked.
Hooft Graafland, J. (2018). New Technologies and 21st Century Children: Recent Trends and Outcomes OECD Education Working Papers No. 179. Paris: OECD.
Levine, L. E., Waite, B. M., and Bowman, L. L. (2007). Electronic media use, reading, and academic distractibility in college youth. Cyberpsychol. Behav. 10, 560–566. doi: 10.1089/cpb.2007.9990.
Kraut, R., Kiesler, S., Boneva, B., Cummings, J., Helgeson, V., & Crawford, A. (2002). Internet paradox revisited. Journal of Social Issues, 58, 49-74.