Divorțul: Cum afectează divorțul sănătatea mentală?

0
265

Știai că divorțul poate deveni o traumă dacă nu este procesat și vindecat corespunzător? Un studiu referitor la rata de divorțurilor arată că pe primul loc în Europa este Luxemburg, cu o rată îngrijorătoare de 89% divorțuri la 100 de căsătorii, urmat de Portugalia și Finlanda. România se situează mai aproape de coada clasamentului, cu 23,5% rata de divorț, un semn că în țara noastră nu neapărat că există mai puține probleme în cuplu, ci că drumul până la asumarea acestei decizii este mai greu de urmat.

            Cercetătorii au descoperit că divorțul are un impact major asupra partenerilor, atât la nivel social, dar mai ales pe plan mental, deoarece schimbările în rutină cauzează modificări de personalitate, probleme de încredere și nu numai. Chiar dacă, în anumite state din lume, divorțul este acceptat în societate la scară largă, există și acolo un impact asupra sănătății, iar conștientizarea acestuia este un prim pas spre recuperare.

Efectele divorțului asupra sănătății

Un studiu relevant efectuat de către cercetători din Danemarca a scos la iveală faptul că bărbații supuși studiului după divorț au manifestat o condiție fizică mai scăzută, un sistem imunitar mai slab, vitalitate scăzută, funcționare în societate mai slabă și chiar și dureri la nivel fizic, simptome care nu au apărut în mod frecvent la populația masculină care nu a fost expusă recent unui divorț.

În ceea ce privește femeile care au trecut printr-un divorț, cercetarea a arătat aproximativ aceleași simptome ca și în cazul bărbaților, cu activitate fizică mai scăzută, stare generală mai proastă, atât fizic, cât și mental.

De asemenea, specialiștii în domeniu au remarcat că divorțurile bazate pe conflicte puternice afectează în procentaj mai mare sănătatea fizică și mentală din cauza expunerii la stres și presiune. Femeile manifestă un nivel mai scăzut de sănătate decât bărbații – în acest caz.

Sigur că simptomele sau modificările care apar sunt în strânsă legătură cu starea financiară, iar femeile recent divorțate cu venituri mai mari au manifestat o recuperare mai bună a sănătății după divorț, spre deosebire de femeile cu venituri mici.

Efectele divorțului asupra relațiilor viitoare

            Sănătatea mentală are de suferit în urma unei schimbări atât de mari pe care o reprezintă divorțul în viața oricărui om. Lipsa de încredere în propria persoană și în ceilalți este una dintre cele mai mari probleme cu care ajungi să te confrunți odată ce ai trecut printr-o astfel de despărțire, indiferent de cauzele acesteia.

            O echipă de cercetători din Olanda a realizat un studiu pentru a evalua impactul divorțului asupra relațiilor viitoare, iar acest studiu a demonstrat că persoanele care au trecut printr-un divorț au șanse mai mici de a-și reface viața cu un alt partener. Același studiu arată că persoanele care au copii din căsătoria anterioară, au șanse și mai scăzute de a avea o nouă relație, fiind concentrate mai mult pe creșterea copilului, în timp ce bărbații pot să își refacă viața mai ușor decât femeile în cazul unui divorț.

Cercetătoarea olandeză Anne-Rigt Poortman a studiat efectele experiențelor anterioare asupra relaționării viitoare și a publicat următoarele concluzii relevante:

  • Șansele unei noi relații sunt foarte mici dacă partenerii au deja copii, iar preferința

persoanelor care au divorțat este mai degrabă pentru relații pasagere decât pentru relații de lungă durată, femeile fiind mai afectate decât bărbații.

  • Predispoziția este de a căuta o nouă relație cu un partener care a trecut și el

printr-o experiență similară.

  • Șansele unui nou divorț, într-un mariaj viitor, sunt crescute.

            Toate aceste concluzii întăresc și ele ideea că expunerea la o despărțire are efecte imediate asupra sănătății mentale și asupra percepției asupra oamenilor în viitor, însă nu este totul pierdut.

Rolul terapeutului pentru recuperarea sănătății mentale

De multe ori avem senzația că putem face față provocărilor vieții singuri, însă lucrurile nu stau deloc așa atunci când vine vorba despre o experiență negativă care lasă urme adânci în mintea și sufletul nostru. De aceea este recomandat ca persoanele care se pregătesc de o separare, trec sau au trecut printr-un divorț, să apeleze la un specialist. Uneori contează și faptul că povestea ta, plină de încărcătură emoțională este auzită, într-un context plin de empatie, căldură și înțelegere, fără prejudecată.

            Terapeutul are un rol esențial în cazul persoanelor care au trecut printr-o despărțire. Este foarte important să apelezi la sprijinul unui specialist atunci când simți schimbări în viața ta și când nu mai reușești să relaționezi la fel cum o făceai până atunci, cu alți oameni.

Tulburările de anxietate, depresia sau în cel mai rău caz tulburarea de stres posttraumatic apar frecvent în cazul unei separări și ar fi recomandat ca acestea să fie depistate în faza incipientă în care și tratamentul este mai eficient.

  Indiferent de vârsta pe care o ai atunci când are loc divorțul, de experiența de viață sau de poziția în societate, recuperarea sănătății mentale se face mult mai ușor atunci când ai alături un specialist. Discuțiile cu acesta au scopul de a te ajuta să îți recapeți încrederea în propria persoană, în cei din jur, de a separa responsabilitatea față de copil de propriile nevoi și de a te ajuta să scapi de eventuale temeri.

Dacă îți dorești să afli mai multe informații legate de sfera sănătății emoționale în cazul despărțirilor, al divorțurilor, te poți abona la newsletter-ul nostru, lăsându-ne adresa ta de e-mail  în secțiunea de mai jos.

Surse bibliografice

Netherlands Organization for Scientific Research. (2007, September 26). Divorce Reduces Chance Of New, Successful Relationship. ScienceDaily. Retrieved May 9, 2022 from www.sciencedaily.com/releases/2007/09/070925092516.htm.