Depresia va deveni şi în România una dintre principalele afecţiuni psihologice în 2022. Vechile metode impotriva depresiei nu mai functioneaza!

Considerată deja una dintre cele mai extinse afecţiuni psihologice la nivel european şi mondial, depresia ne afecteaza deja. Se pare că efectele izolării datorate Pandemiei Covid, războiului din Ucraina, scumpirilor în lanţ şi crizei care se prezintă aproape, ne vor împinge pe cei mai mulţi dintre noi către cel puţin un episod depresiv în acest an. Vechile metode impotriva depresiei nu mai functioneaza! (SURSA: www.who.int).

Realitatea depresiei este una îngrijorătoare la nivel global în anul 2022!

Aproape 1 miliard de oameni a experimentat o tulburare mintală în anul 2019. Iar numărul lor a crescut simţitor odată cu pandemia Covid-19. Din totalul afecţiunilor psihologice, rapoartele ştiinţifice indică că depresia este cea mai răspândită boală.

Față de anul 2019 numărul persoanelor diagnosticate cu tulburări de anxietate a crescut cu 25,6%. In acelasi timp ce numărul celor cu tulburări de depresie a crescut cu 27,6%. Mulţi dintre bolnavi recurg chiar la sinucidere! (SURSA: www.dspsv.ro).

Suntem tentaţi să credem că doar evenimentele foarte grave, situaţiile cu adevărat importante, sau numai emoţiile extreme de puternice pot declanşa această boală. Insă, situaţia nu este deloc aşa. Dimpotrivă! Oricare moment este sursa de stres. Incepând de la aglomeraţia drumului spre serviciu şi până seara târziu când ne întoarcem spre case, de la ieşitul la cumpărături şi până la plimbarea din mall, ori de la incertitudinea fiecărei zile până la imposibilitatea de a ne face planuri de viitor, fiecare dintre noi putem să suferim într-o formă sau alta de depresie.

In ultimii ani se observă o agravare a simptomelor şi efectelor pe care le produce depresia. Sintem afectatati atat de situaţia generala caracterizata de numeroase incertitudini, cat si de dificultăţile tot mai crescute cu privire la traiul zilnic.

Dacă ai între 18 şi 45, eşti femeie şi lucrezi, ar trebui să ştii aceste lucruri despre depresie!

Depresia se instalează încă din tinereţe şi afectează peste 70% dintre femei şi peste 30% dintre bărbaţi. Aceasta fără a lua în calcul familiile şi grupurile din care fac parte aceste persoane. Datorită educaţiei sociale, neatenţiei, poate chiar fricii de stigmatizare, mult mai multe cazuri rămân nediagnosticate şi netratate.

Ne simţim din ce în ce mai des lipsiţi de energie şi avem tendinţa de a vedea prezentul ca fiind întunecat, riscant şi lipsit de perspective. Nici măcar copiii, care în urmă cu doar o generaţie păreau a fi cumva imuni, sau protejaţi în faţa depresiei, nu fac excepţie. Dimpotrivă, aceştia au ajuns să se simtă uneori chiar mai afectaţi decât adulţii, datorită solicitărilor, provocărilor şi responsabilităţilor din ce în ce mai mari.

Un român din zece suferă de depresie!

Situaţia cu privire la depresie în cazul româniei nu este deloc roz (SURSA: www.socola.eu)

Conform unui studiu ştiinţific publicat în 2021, trei dintre caracteristicile care ne predispun la depresie sunt: intoleranţa la incertitudinile de zi cu zi, instabilitatea emoţională şi, mai ales singurătatea. Iată de ce tinerii fără un viitor stabil, femeile, cei care lucrează în domenii precum IT sau vânzări, sunt printre categoriile cele mai expuse în faţa depresiei (SURSA: www.frontiersin.org).

Între momentele dificile pe care le avem uneori şi starea negativă generală care reprezintă depresia, fiecare dintre noi se poate pregăti. Ne putem forma un program mintal care să ajute dacă nu la evitarea acestei boli, cel puţin la atenuarea efectelor.

Simptome frecvente ale depresiei

Un prim pas în acest sens, este să cunoaştem unele dintre cele mai des întâlnite simptome ale depresiei:

Stimă de sine scazută şi sentiment de neajutorare;

Lipsa speranţei pentru viitor, a motivaţiei şi a interesului general;

Starea permanentă de anxietate;

Lipsa poftei de mâncare şi scăderea bruscă în greutate;

Lipsa energiei şi probleme de somn;

Tendinţa spre însingurare şi neglijarea pasiunilor;

Lipsa concentrării şi întârzieri în realizarea sarcinilor uzuale, acasă sau la locul de muncă.

Dacă te recunoşti în cel puţin trei dintre situaţiile de mai sus, şi dacă acestea durează de mai mult de o lună, există şanse destul de mari să treci, ori să fi trecut, printr-un episod depresiv. În acest caz este recomandat să apelezi la ajutorul unui psiholog!

            Cum te poţi proteja, chiar din acest moment, în faţa depresiei!

Soluţia care ni se prezintă tot mai agresiv în reclame, este cea a antidepresivelor şi somniferelor. O altă variantă este cea a programelor de terapie, care nu sunt doar foarte lungi, ci presupun în general şi costuri ridicate.

Practic industria farmaceutică şi cea a consilierii, încearcă să profite şi de această suferinţă, în ciuda faptului că depresia este o afecţiune dificil de diagnosticat şi chiar mai dificil de recunoscut!

Înainte să apelăm la metode radicale precum cele de mai sus, trebuie să ştim că lucrurile nu stau chiar atât de rău.

Dacă viaţa ne este afectată în mod vizibil recomandăm ajutor specializat. Totusi, avem la dispoziţie o varietate de soluţii prin care ne putem uşura situaţia. Putem sa ne restabilim echilibrul psihologic fără a recurge nejustificat la tratamente medicale.

Solutii reale exista! Dar… Vechile metode impotriva depresiei nu mai functioneaza!

Iată câteva motive pentru care poţi să rămâi optimist, chiar dacă treci printr-o perioadă mai dificilă şi, suferi de depresie.

Depresia nu este la fel de gravă în toate cazurile!

De exmplu, putem diferenţia gravitatea depresiei în următoarele moduri:

Cât de mult durează sau cât de dese sunt episoadele deprsive

Ce aspecte ale vieţii afectează

Cât de mult afectează diferitele sectoare ale vieţii

Suntem inzestrati natural pentru a face fata depresiei!

În al doilea rând fiecare dintre noi o putem resimţi depresia în mod diferit.
Printre cauzele pentru care oamenii trec mai uşor sau mai greu uneori prin aceleaşi situaţii, sunt: 

  • 1. Robusteţea psihologică
  • 2. Nivelul de optimism
  • 3. Starea de sănătate
  • 4. Mecanismele de coping

Obiceiuri benefice si la indemana.

Vechile metode impotriva depresiei nu mai functioneaza!

Există o serie de obiceiuri pe care fiecare dintre noi le putem urma zilnic astfel încât viaţa să ne fie mai uşor de suportat. Vechile metode impotriva depresiei nu mai functioneaza!

Câteva dintre acestea sunt foarte simple şi uşor de urmat de către oricine, precum:

  1. Dacă ştii că eşti o persoană mai sensibilă, alege să nu te implici în acele activităţi care te-ar scoate din spaţiul tău de siguranţă şi selectează doar acele “momente de evadare” care îţi convin şi în care te simţi puternică sau puternic.
  2. Dacă te gândeşti să ieşi în oraş ori să petreci timp online, alege să îţi împarţi momentele doar cu prieteni şi cu oameni care gândesc şi văd lumea la fel ca tine, lăsându-I deoparte pe certăreţi şi pe cei care au tot timpul o altă opinie.
  3. Dacă faci o activitate care te afectează în mod direct sau îţi agravează o stare mai proastă, indiferent dacă eşti la job, la şcoală, sau în oricare alt loc, nu îţi fie teamă să spui “pentru mine este destul”, sau “este timpul să mă retrag”, sau “acest lucru mă depăşeşte”.

Intră pe acest link şi beneficiază complet gratuit de programul de exerciţii împotriva depresiei, pe care îl poţi face acasă începând chiar de acum.

Dacă vrei să primeşti programul gratuit împotriva depresiei, inregistreaza-te aici!

Surse:

https://www.dspmh.ro/compartimente/data_files/content/compartimente-promovarea-sanatatii/files/analiza-situatiei-sm-09-04-2021.pdf

https://www.dspsv.ro/uploads/PromovareaSanatatii/San%20Mintala%202022/Analiza-situatie-Sanatate%20Mintala-2022.pdf

https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyg.2021.680768/full

https://www.nhs.uk/mental-health/self-help/guides-tools-and-activities/exercise-for-depression/

https://www.who.int/publications/i/item/WHO-2019-nCoV-Sci_Brief-Mental_health-2022.1