Acasă Psihiatrie Depresia postpartum: Poate fi evitată? Cum ameliorăm simptomele?

Depresia postpartum: Poate fi evitată? Cum ameliorăm simptomele?

0
depresie postpartum

Tocmai ai născut și te simți mereu obosită, îngrijorată și sub presiune constantă? Ai impresia că nu ești o mamă suficient de dedicată și că nu vei reuși să stabilești o conexiune cu bebelușul? Depresia postpartum poate să fie cauza acestor gânduri și trăiri pe care le ai tot mai des, însă nu ești singura femeie care se confruntă cu această afecțiune.

            Ba mai mult, un studiu recent arată că una din șapte femei se confruntă cu depresia postnatală în primul an de viață al copilului, așadar putem vorbi de o întreagă „comunitate” de femei afectate de acest tip de depresie.

Ce este depresia postpartum?

Depresia postpartum este o combinație complexă de modificări fizice, emoționale și comportamentale care au loc la unele femei după naștere. Potrivit manualelor de specialitate, acest tip de depresie este o formă de depresie majoră care debutează în decurs de patru săptămâni după naștere. Diagnosticul depresiei postpartum se bazează nu numai pe perioada de timp dintre naștere și debut, ci și pe severitatea depresiei.

Depresia postpartum este legată de schimbările chimice, sociale și psihologice care au loc odată cu nașterea unui copil. Chiar dacă nu s-a realizat o conexiune clară legată de scăderea rapidă a hormonilor după naștere și depresie, un lucru este sigur: nivelurile de estrogen și progesteron, hormonii reproductivi feminini, cresc de zece ori în timpul sarcinii, iar apoi valorile scad foarte brusc după naștere, în decurs de trei zile revenind la valorile de dinainte de starea de graviditate. Desigur, discutăm apoi și de schimbări sociale și psihologice, inevitabile odată cu nașterea unui copil.

Simptomele depresiei postpartum

  • Iritabilitate
  • Anxietate
  • Atacuri de panica
  • Probleme de somn
  • Oboseală
  • Probleme de concentrare
  • Probleme de apetit
  • Nevoia de a plânge
  • Comportamentul obsesiv

Cum ameliorăm/tratăm simptomele depresiei postnatale?

Cercetările în domeniu indică o serie de metode care sunt benefice atunci când dorești să ameliorezi simptomele depresiei postpartum.

  • Apelează la un psiholog sau la un terapeut care să te ajute să faci față mai ușor schimbărilor recente din viața ta.
  • Apelează la sprijinul unui medic specialist pentru a beneficia de tratament medicamentos dacă este cazul. În unele situații este nevoie chiar și de internare pentru supraveghere atentă a femeii care se confruntă cu depresie postnatală.
  • Caută un grup de sprijin (femei care se confruntă cu aceleași probleme).
  • Apelează la ajutorul partenerului și a familiei pentru a îngriji copilul și pentru a găsi timp și pentru tine.

Poate să fie prevenită depresia postpartum?

Din fericire, da! Totul este să fii atentă la semnele care îți arată că ești pe punctul de a dezvolta o astfel de afecțiune. Atunci când dormi prea puțin sau dacă nu mai ai timp pentru tine, este cazul să apelezi la sprijinul celor din jur.

            De asemenea, dacă te simți tristă și copleșită în mod constant, cel mai bine ar fi să soliciți sfatul unui terapeut care te poate ghida pe o cale care să îți redea pofta de viață și, de asemenea, te poate ajuta să îmbrățișezi schimbările apărute odată cu nașterea copilului. În tot acest proces este esențial să rămâi deschisă la sugestii și să nu refuzi sprijinul de specialitate.

Depresia paternă

Nici măcar bărbații nu sunt scutiți de depresia care se instalează odată cu apariția unui copil în familie. Chiar dacă studiile arată că bărbații sunt mult mai reticenți la a-și exprima trăirile și sentimentele, statisticile nu mint și indică faptul că 8% dintre bărbați sunt afectați de depresia paternă. De obicei, acest tip de depresie apare în primul an de paternitate, atunci când familia trebuie să facă față multor schimbări emoționale, fizice și psihice. La fel ca în cazul femeilor, este indicat ca bărbații să apeleze și ei la ajutor.

            Psihoterapia are un rol foarte important în depășirea problemelor de această natură și este o modalitate prin care poți învăța să îți restructurezi viața și să o adaptezi la schimbările apărute. În cazul în care acest subiect este de interes pentru tine, fie că ești la începutul vieții în calitate de părinte, fie că vrei să afli noutăți din domeniu, abonează-te la newsletter-ul nostru și vom reveni pe e-mail cu informații valoroase din psihologie și nu numai! Fii mereu la curent cu noutățile pentru că informațiile de calitate le găsești aici!

Surse bibliografice

INHA, Post natal depression, https://www.inha.ie/post-natal-depression/?gclid=Cj0KCQjwhLKUBhDiARIsAMaTLnHaUYGhjmrd9VmX3c5Ak923Uf-qhy0NBvSLAK7aF2j_1rIBsGpQwDwaAs4hEALw_wcB.

National Institute of Mental Health: „What is Depression?” „Depression: What Every Woman Should Know,” “Postpartum Depression Facts.”

MedlinePlus: „Medical Encyclopedia: Post-partum Depression.”

National Institutes of Health: News in Health: „Understanding Post Partum Depression, Common but Treatable.”

American Psychiatric Association. Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders: DSM-IV-TR, American Psychiatric Pub, 2000.

Acest website foloseşte cookie-uri pentru o experienţă mult mai bună de navigare. Pentru continuarea navigării, vă rugam sa va exprimaţi acordul pentru folosirea acestora. View more
Accepta
Exit mobile version