Acasă Psihiatrie Nimfomania: hipersexualitatea explicată pe larg

Nimfomania: hipersexualitatea explicată pe larg

0
nimfomania

Un termen destul de utilizat pe scară largă, însă în necunoștință de cauză de cele mai multe ori, nimfomania are o definiție psihologică și reprezintă o tulburare a sănătății mentale care trebuie luată în serios.             Nimfomania nu este nici măcar un termen nou, ci datează din secolul al XIX-lea, un timp în care femeile care erau nimfoane erau considerate chiar infractoare, până la intervenția medicilor care au catalogat nimfomania ca fiind o afecțiune medicală.

Ce este nimfomania?

Numeroasele cercetări legate de acest subiect au identificat și foarte multe schimbări de termeni și de limbaj, însă cert este că nimfomania descrie un comportament hipersexual sau o tulburare de hipersexualitate, comportamentul sexual compulsiv și dependență de sex.

Unii specialiști în domeniu văd comportamentul hipersexual ca pe o problemă de control compulsiv sau al impulsurilor, în timp ce alții îl abordează ca pe o dependență ca oricare alta.

Caracteristicile nimfomaniei

În general, comportamentul sexual compulsiv este caracterizat prin fantezii, îndemnuri și comportamente sexuale excesive, precum și prin impulsul de a acționa imediat.

Caracteristicile nimfomaniei includ:

  • Gânduri sau dorințe intruzive și repetitive
  • Dificultate la reducerea sau oprirea comportamentelor
  • Angajarea în fantezii, îndemnuri sau comportamente ca mijloc de a scăpa sau de a face față emoțiilor provocatoare sau situațiilor stresante
  • Parteneri sexuali multipli
  • Anxietate
  • Depresie
  • Vină și rușine
  • Angajarea continuă în comportamente fără a ține cont de vătămarea propriei persoane sau de vătămarea altora
  • Preocuparea sau petrecerea unor cantități excesive de timp gândindu-se la acte sexuale

            Comportamentele cele mai întâlnite în cazul persoanelor care suferă de nimfomanie au fost integrate masturbarea excesivă, utilizarea constantă a pornografiei, sexul cibernetic, întâlniri sexuale fără discernământ și fără protecție.

Cauzele nimfomaniei

Fiind o tulburare a sănătății mentale și o tulburare de comportament, nimfomania are de cele mai multe ori cauze care pot fi identificate cu ajutorul unui terapeut, iar aceste cauze pot să includă:

  • evenimente stresante
  • traume
  • abuz sexual
  • factori declanșatori din mediul înconjurător
  • condiții medicale și tratamente medicamentoase

            Unii cercetători enumeră printre cauzele cele mai frecvente ale nimfomaniei și judecata slabă, impulsivitatea și preocuparea sau implicarea în fantezii, îndemnuri sau comportamente sexuale excesive. În plus, comportamentul hipersexual poate apărea alături de simptome ale anumitor tulburări de sănătate mintală. De exemplu, o persoană poate deveni hipersexuală și poate avea întâlniri sexuale riscante în timpul unui episod maniacal de tulburare bipolară, un eveniment întâlnit destul de des în cadrul studiilor efectuate.

Impactul nimfomaniei asupra individul

Nimfomania este o condiție care are un impact atât asupra psihicului uman, cât și asupra fizicului deoarece riscul de a contracta boli cu transmitere sexuală este crescut atunci când o persoană întreține relații sexuale neprotejate, uneori chiar și cu necunoscuți.

            De asemenea, comportamentul generat de nimfomanie poate să aibă un impact negativ asupra relațiilor interpersonale și poate să conducă la apariția unor probleme la locul de muncă din cauza imposibilității de a-ți controla instinctele și din cauza lipsei de concentrare la sarcinile zilnice. Studiile în domeniu arată că indivizii care suferă de dependență de sex pot să ajungă la gânduri de sinucidere din cauza presiunii.

Tratamentul dependenței de sex

Tratamentul comportamentului hipersexual poate implica foarte multe metode, de obicei terapeuții indicând tratamente personalizate, în funcție de alte condiții ale pacientului sau de personalitatea sa.

Psihoeducația poate fi benefică pentru a-i învăța pe pacienți despre hipersexualitate și pentru a reduce rușinea și stigmatizarea asociate în mod obișnuit cu acest subiect. Este important ca persoanele care suferă de nimfomanie să poată discuta deschis despre această temă, acesta fiind un prim pas către un comportament normal.

O altă metodă des utilizată pentru reglarea acestei tulburări este terapia cognitiv-comportamentală care are ca scop tratarea comportamentului sexual compulsiv. În unele situații, medicii specialiști pot chiar să prescrie tratamente medicamentoase pentru a trata simptomele de sănătate mintală sau afecțiunile legate de comportamentul sexual compulsiv.

Nimfomania este o tulburare de sănătate mentală comună, așa că este momentul să renunțăm la subiectele tabu odinioară și să găsim puterea de a le discuta liber. Platforma psihologia.ro este dedicată informațiilor calitative din domeniul psihologiei și arii conexe, așa că prin abonarea la newsletter vei fi la curent cu informații de ultimă oră, care ajung la tine sub forma unor articole documentate, care conțin dezbateri pe larg ale temelor de interes.

Surse bibliografice

Bankole A. Johnson DSc, MD, MB, ChB, MPhil, DFAPA, FRCPsych, FACFEI, ABDA, Addiction Medicine: Science and Practice, 2020.

Luta I. Nymphs and nymphomania: mythological medicine and classical nudity in nineteenth century Britain. J Inter Women’s Studies. 2017;18(3)35-50.

American Psychiatric Association. Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders. Fifth Edition. American Psychiatric Association; 2013.

Dhuffar MK, Griffiths MD. Understanding the role of shame and its consequences in female hypersexual behaviours: a pilot study. J Behav Addict. 2014;3(4):231-237. doi:10.1556/JBA.3.2014.4.4.

Mujawar S, Chaudhury S, Saldanha D, Jafar AK. Nymphomania associated with childhood sexual abuse: a case report. Journal of Psychosexual Health. 2021;3(2):187-190. doi:10.1177/26318318211013615.

Klein V, Kaplan MS. CSBD in Women. In: Compulsive Sexual Behavior Disorder: Understanding, Assessment, and Treatment. Balon R, Briken, eds. American Psychiatric Association Publishing; 2021.

Kaplan MS, Krueger RB. Diagnosis, assessment, and treatment of hypersexuality. J Sex Res. 2010;47(2):181-198. doi:10.1080/00224491003592863.

Acest website foloseşte cookie-uri pentru o experienţă mult mai bună de navigare. Pentru continuarea navigării, vă rugam sa va exprimaţi acordul pentru folosirea acestora. View more
Accepta
Exit mobile version