Constelaţia familială. Cea mai utiă metoda de interveţie în cadrul problemelor de cuplu!

Ce este Constelaţia familială şi cum îţi poate schimba viaţa începând din acest moment. Cum te poate ajuta să fii fericit/ă.

Această tehnică este aplicată de milioane de femei în acest moment. Rezultatele sunt uimitoare. Află şi tu despre ce este vorba.

La ce este utilă aceasta metoda terapeutica?

Ei bine, Constelaţia familială este utilă pentru a soluţiona probleme de ordin psihologic atât obiective, cât şi subiective.

Situaţiile în care se poate interveni în acest mod includ: suferinţele cauzate de boli (precum disfuncţionalităţi şi tulburări organice, infertilitate, autism, boli care afectează diferite organe inclusiv cele ale ale aparatului cardio-respirator, intervenţii chirurgicale, probleme ale aparatului locomotor, naşteri premature, avorturi).

Similar şi în problemele de cuplu, mă refer aici inclusiv la posibilitatea divorţului, sau a separării, a aplanării conflictelor ce apar uzual în familii, pe aceiaşi linie temprală, sau cu părinţii ori chiar rudele îndepărtate. Mai sunt şi problemele diverse în viaţa socială, dificultăţile în gestionarea unor pierderi precum doliul, pierderea unui loc de muncă, neîmplinirea personală.

Pe fond mai larg, Constelaţia familială poate ajuta de exemplu şi în depăşirea barierelor şi în focalizarea energiilor pentru îndeplinirea scopurilor propuse, în evitarea şi dominarea fricilor şi teremerilor personale, în abilitatea de autoregăsire şi urmare a vocaţiei individuale.

SURSA: www.pixabay.com

Cum poţi utiliza Constelaţia familială

Cum să începi efectiv. Cum te va va ajuta. Cum să o aplici pentru a fi eficientă. De ce să faci acest pas. Sau cum este Constelaţia familială cu adevărat utilă?! Toate aceste informaţii şi altele în plus, le vei afla din acest articol.

Dacă până acum nu ai aflat, sau vrei să îţi completezi informaţiile despre Constelaţia familială, atunci acest material este exact ceeea ce aveai nevoie. Aici vei găsi tote informaţiile utile, cu date exacte şi linkuri punctuale, pentru a-ţi forma o opinie clară şi reală, despre această tehnică.

Cum putem înţelege Constelatia familială?

Constelaţia familială reprezintă o metodă terapeutică care vine în sprijinul celor dornici şi deschişi să îşi soluţioneze problemele de ordin psihologic şi social. În prezent această tehnică de consiliere este răspândită pe toate continentele şi statele, fiind aplicată în domenii pornind de la familie relaţii cu copiii, educaţie şi roluri parentale până la spiritualitate, nutriţie şi ecologie.

Metodologic, Constelaţia familială este parte din Terapia sistemică a constelaţiilor familiale, concepută de Bert Hellinger. A fost introdusă în Anglia şi face parte din Şcoala Gestaltistă. Înainte de aplicarea pe scară largă, acesta a testat conceptul teoretic pe diferite culturi Europe, Africane şi Americane, teoria sa cu privire la Familie şi la rolurile şi moştenirile individuale, transmise de la o generaţie la alta. Ideea de la care a pornit autorul a fost aceea că există o bază comună, la care toţi ne raportăm, indiferent de zona şi de tradiţiile cărora le aparţinem fiecare dintre noi. Un astfel de fond unitar, este Familia. Aceasta funcţionează, se dezvoltă, evoluează, potrivit aceloraşi legi universale, indiferent unde ne-am afla.

Nerespectarea regulilor fireşti duce la pierderea armoniei şi coeziunii de grup. Pe plan individual, fiecare membru al familiei va fi afectat în mod dramatic, sub toate aspectele vieţii sale.

Cum funcţionează Constelatia familială?

Atunci când ajungem la un consilier, acuzăm o problemă care de obicei ne priveşte direct. Funcţionăm ca indivizi, la nivel individual, rupţi din context. Acţiunile noastre ne privesc şi evident că ne afectează, în mod direct! Asta credem cu toţii. Asta ştim că este adevărat. Sau cel puţin suntem învăţaţi să credem.

Orice tentativă de a privi, sau de a trata în mod diferenţiat faţă de întreaga familie, orice tip de efecte negative este sortită eşecului. Ne naştem, creştem, ne dezvoltăm ca personalităţi şi fiinţe, într-un grup.

Acesta poate fi social, cultural, naţional, instituţional, dar cel mai des este de tip familial. Prin urmare, omul poate fi analizat corect, doar în contextul familiei din care face parte. Referirea este atât la familia actuală, cât şi la cea a părinţilor, a bunicilor, a celorlalte rude. Legăturile formate între fiecare membru al familiei, cunoscute sau nu, vizibile sau invizibile, obiective ori subiective, financiare, materiale, sau de orice natură, ne impactează!

Chiar si felul in care suntem, am fost crescuti, ne afecteaza !

La fel cum moştenim anumite trăsături, fizice, intelectuale, genetice, de la părinţi şi aceştia, la rândul lor, le-au primit pe linie temporală. Inerent, o serie de tipare comportamentale, emoţionale, sau de oricare alt tip, s-au transmis până la noi. Suntem tributari unor credinţe, unor idei, unor atitudini, specifice grupului din care facem parte. Fie că suntem născuţi, crescuţi, adoptaţi, natura procedează identic. Şi acestea, indiferent cât de mult ne dorim, sau nu, ne impactează.

Cum ne poate ajuta aceasta metoda terapeutica?

Uneori suntem conştienţi, alteori nu, iar de multe ori chiar refuzăm să credem. Însă, da, familia trăieşte prin noi. Problemele cu alcoolul ale unui părinte, chiar şi fără să le fi văzut sau detectat în copilărie, este posibil să se fi transmis deja la noi. Un exemplu de utilitate a Constelatiei familiale, ar fi aici!

Nefiind conștienți de aceste influențe, noi perpetuăm modele familiale. Acestea sunt de relaționare, de iubire, de suferință, de adicție, de eșec și, atunci când devenim părinți, le putem transmite mai departe copiilor noștri.

Metoda se orientează exclusiv către sursa problemei. Se încearcă identificarea conexiunilor afectării prezente, cu motivaţiile intrinseci care pot fi identificate în cadrul grupului. Persoana este o celulă a familiei. Tratarea problemei îi implică şi pe cei din jur.

Constelaţia familială este una dintre puţinele tehnici de terapie, care nu doar propune, ci reuşeşte să rezolve probleme imposibil de soluţionat prin alte metode. Aceasta se întâmplă deoarece tratează nu doar cauza evidentă, aparţinând de individ, ci şi pe cea provenind din mediul în care acesta trăieşte.

Dacă îți plac articolele noastre și vrei să citești mai multe pe această temă, ori alte articole interesante din domeniul psihologiei, te poti abona aici!

SURSA: www.pixabay.com

SURSE:

Konkolÿ Thege, B., Petroll, C., Rivas, C., & Scholtens, S. (2021). The effectiveness of family constellation therapy in improving mental health: a systematic review. Family process60(2)

Stiefel, I., Harris, P., & Zollmann, A. W. (2002). Family constellation—A therapy beyond words. Australian and New Zealand Journal of Family Therapy23(1)

  • Toman, W. (1993). Family constellation: Its effects on personality and social behavior. Springer Publishing Company