Inteligenta emotionala este una dintre cele mai importante calitati pentru a reusi in lumea moderna. Indiferent daca ne gandim la viata de cuplu, la cariera, sau la felul in care ne comportam pur si simplu cu ceilalti, a avea inteligenta emotionala este un must!
Ce nu se stie in legatura cu inteligenta emotionala
Nu exista psiholog, specialist, terapeut, care sa nu vorbeasca de inteligenta emotionala. Inainte de a analiza acest subiect, ar trebui insa sa stabilim ce sunt emotiile. Si, eventual sa intelegem care este rolul lor. La fel, nu ar trebui sa stim si ce reprezinta totusi aceasta inteligenta despre care vorbeste toate lumea?
Emotiile sunt intr-o privire simpla, raspunsuri complexe ale noastre, aparute ca raspuns la stimuli exteriori si uneori interiori. Elementele la care reactionam pot sa tina de cognitie, ce ceea ce simtim la nivel corporal, de trairi, de motivatii. Emotiile au sensuri pozitive sau negative si sunt legate de conceptul de dispozitie. La fel ca si emotiile, putem ave dispozitii pozitive sau negative, ambele cu roluri specifice.
Inteligenta a fost definita in cele mai diverse moduri de-a lungul timpului. In trecut Descartes o privea simplist ca abilitatea de a diferentia adevarul de fals. Mai apropiat de noi, Wechsler considera ca „inteligenta reprezinta capacitatea globala a individului de a actiona cu intentie, de a gandi rational si de a se ocupa eficient de mediul sau”. In prezent defintiile incadreaza inteligenta in categorii mult mai rigide si stricte. Astfel, se discuta despre inteligenta abstracta (verbala), cea mecanica (vizuala/spatiala), ori inteligenta sociala (SURSA: Wechsler, 1958).
Cuprins articol
Puteti parcurge cu usurinta articolul de fata urmand direct titlurile care prezinta interes, sau puteti accesa linkurile catre platforma noastra in care gasiti informatii din multiple arii ale psihologiei aplicate actuale.
1. Ce nu se stie in legatura cu inteligenta emotionala
2. Ce nu se stie in legatura cu inteligenta emotionala
3. Inteligenta emotionala versus inteligenta sociala
4. Cum a fost perceputa inteligenta emotionala
5. Cat de importanta este inteligenta emotionala
6. Inteligenta emotionala si succesul in cariera
7. Inteligenta emotionala in relatii
8. Cum este perceputa inteligenta emotionala in prezent.
Inteligenta emotionala versus inteligenta sociala
Nu este o noutate faptul ca diferite tipuri de inteligenta sunt conectate cu scopul asigurarii reusitelor noastre in mai multe aspecte ale vietii. Datorita rolului esential pe care socializarea o are pentru dezvoltarea individului, inteligenta sociala a jucat si joaca un rol fundamental in viata omului. Dealtfel si in cazul altor animale au fost identificate elemente de inteligenta emotionala, insa nu la fel de pronuntate ca in cazul nostru.
Prin inteligenta sociala, cel mai simplu putem intelege „abilitatea de a intelege si de a gestiona oamenii” (SURSA: Thorndike, 1937). In mod practic aceasta reprezinta capacitatea fiecaruia dintre noi de a percepe starile si emotiile exprimate de semenii nostri, dar si explicatiile si motivele comportamentelor proprii si ale celorlalti. Cu toate ca numerosi cercetatori au sesizat prezenta acestei compornente a inteligentei, datorita complexitatii manifestarilor nu a putut fi definita cu exactitate pana de curand.
Trecerea de la inteligenta sociala la inteligenta emotionala a fost facuta in ultima perioada, in special ca rezultat a dezvoltarii tehnologice. Practic odata cu aparitia unui numar crescut de firme si a cresterii interesului pentru interactiunile vanzator – consumator, a avea inteligenta emotionala a devenit o abilitate cheie a oricarui membru al unui colectiv.
Cum a fost perceputa inteligenta emotionala
Un studiu despre inteligenta emotionala (IE) extrem de interesant a fost condus pe o perioada de aproximativ 18 ani, din 1990 pana in 2007. Acesta a urmarit sute de lucrari pe tema inteligentei emotionale, cautand un model al felului in care termenul a fost analizat. Studiul a incercat sa explice termeni precum Ce este inteligenta emotionala? Cum poate fi explicata inteligenta emotionala? Care este rolul inteligentei emotionale? Prin aceasta meta-analiza au fost indentificate o serie de elemente relationate cu inteligenta emotionala.
Acuratetea perceptiva este printre cele mai importante caracteristici personale. Aceasta se refera la perceperea emotiilor pe fetele semenilor, in vocile sau in gesturile lor, atat la copii cat si la adulti (SURSA: Nowicki, 1994). Persoanele care prezinta aceasta abilitate in Sensibilitatea nonverbala joaca un rol esential in perceperea cu acuratete a trairilor celorlalte persoane. Acuratetea perceptiva este importanta deoarece emotiile pot prioritiza gandirea. Astfel pot fi deduse o serie de informatii suplimentare care pot fi utilizate in luarea deciziilor. Pe de alta parte o intelegere gresita a emotiilor celorlalti poate conduce de exemplu la orientarea atentiei catre aspecte lipsite de importanta diferitelor situatii. In plus, unele emotii pozitive pot stimula gandirea creativa si rezolvarea problemelor.
Daca vreti sa va evaluati aceasta caracteristica puteti utiliza chestionare precum Diagnostic Analysis of Nonverbal Accuracy Scales – DANVA/ DANVA-2 (SURSA: Nowicki, 1994), sau TESTUL DE RECUNOASTERE A SEMNELOR – JACBART (SURSA: Matsumoto, 2000), care pot fi gasite si online. Daca insa va intereseaza un test interesant si provocator, atunci Emotional Stroop este alegerea potrivita. Eu unul l-am facut si… nu e chiar atat de usor precum pare! Ce trebuie sa faci? Sa numesti culorile care apar pe ecranul PC, sau telefonului, facand abstractie de cuvintele (cu conotatii pozitive sau negative) care apar simultan (SURSA: Richards, 1992).
Cat de importanta este inteligenta emotionala
Inteligenta emotionala intervine in aproape toate aspectele vietii ca factor decisiv al succesului individual. Pe de o parte inteligenta emotionala poate favoriza relatiile benefice, eficiente si productive cu colegii de serviciu *(sau chiar de scaoala daca vorbim inca de tineri). Apoi, daca lucrezi sau activezi intr-un domeniu care presupune numeroase interactiuni cu alte persoane, inteligenta emotionala te poate ajuta de exemplu sa ai mai multe vanzari, sa primesti mai multe feedbackuri si reactii pozitive, sau chiar sa obtii noi contracte.
Inteligenta emotionala reprezinta un avantaj care poate functiona chiar si in cele mai defavorabile situatii. Mai mult, inteligenta emotionala poate chiar suplini lipsa unor alte calitati. De exemplu o persoana poate fi convingatoare si poate de exemplu convinge un client sa faca o achizitie, in ciuda dezavantajelor evidente ale produsului.
Acest lucru se intampla inclusiv datorita biasurilor, sau erorilor cognitive pe care noi oamenii le avem. Astfel, putem alege de multe ori bazandu-ne mai degraba pe ceea ce simtim decat pe ceea ce ne spune mintea constienta.
Inteligenta emotionala si succesul in cariera
Ideile precum angajatii nu sunt importanti, ori sunt usor de inlocuint, nu mai sunt demult actuale si reale. Dimpotriva, sunt profund daunatoare oricarui business, si pot conduce daca nu la faliment, atunci la pierderi masive. Este adevarat ca folosirea robotilor, trecerea la activitatile online, uzul inteligentei artificiale si a suplinitorilor IA este in voga. Insa chiar si asa, orice manager de companii stie ca modul in care conduce si organizeaza echipele subordonate este esential pentru reusita unitatii si a sa personala.
O definitie simpla si usor de inteleg a inteligentei emotionale in contextul antreprenorial este data de Salovey si Mayer ca fiind: „inteligenta sociala care implica capacitatea de a monitoriza sentimentele si emotiile proprii si ale altora, de a le discrimina si de a folosi aceste informatii pentru a-si ghida gandire si actiuni”. Mai tarziu, autorii au simplificat inca o data definitia EI ca: „abilitatea de a percepe si exprima emoiia, de a asimila emotia si gandul, de a intelege si de a integra emotia proprie cu a celorlalti” (SURSA: Mihai, 2012).
IE (inteligenta emotionala) a fost pusa in relatie cu o serie de abilitati si comportamente din sfera manageriala. Printre acestea este si nivelul de stres. Conform majoritatii studiilor un nivel ridicat al IE este predictor al unei performante ridicate în conditii de stres. Totodata inteligenta emotionala indica si un nivel ridicat de robustete emotionala, prezenta unor stiluri mai eficiente de gestionare a stresului si in general al unei sanatati mentale bune (SURSA: Lopez-Zafra, 2012).
Inteligenta emotionala in relatii
Daca ne referim la relatiile afective, in general dintre doua persoane si in cazul obisnuit dintre o femeie si un barbat, inteligenta emotionala reprezinta liantul care atenueaza de multe ori conflictele. Fiecare cuplu reprezinta un univers dual de emotii, trairi si idei, format prin uniunea experientelor de viata ale celor doua persoane. Practic daca exista un moment zero al cuplului, acesta este ininte ca cei doi sa impartaseasca momente comune. Din acest punct, individualitatile se contopesc si formeaza un fel de noua „fiinta”.
Inteligenta emotionala intervine chiar de la momentul nasterii relatiei, prin felul in care il percepem pe celalalt. Pe de o parte, in prima parte a experientelor, avem tendinta de a accentua aspectele pozitive si de a neglija tot ce reprezinta negativ. Iar dupa trecerea unui interval de timp aceasta tendinta practic se inverseaza. In functie de abilitatile emotionale, in acest punct fiecare dintre noi decidem daca ne putem domina tendintele naturale. O persoana cu inteligenta emotionala va sti de exemplu sa atenueze conflictele atunci cand acestea intervin. La fel va intelege si sa cedeze controlul in anumite situatii, dar si sa treaca peste unele greseli ale partenerului.
Aceasta caracteristica imbunatateste si capacitatea de negociere a rolului pe care il are, sau ii este atribuit in relatie. Abilitatea emotionala ne permite sa intelegem ca atat timp cat noi insine nu suntem perfecti, este absurd sa solicitam acest lucru de la celalat. Dar ne ajuta si sa facem fata dezamagirilor produse de aceasta constientizare, de realizarea faptului ca viata nu este intotdeauna atat de roza si de placuta. Insa, ca aceasta merita traita si ca poate fi frumoasa si minunata exact asa cum este!
Cum este perceputa IA in prezent
Auzim destul de des vorbindu-se despre inteligenta emotionala, despre importanta acesteia in viata, despre cum trebuie, suntem obligati sa o educam si imbunatatim. Pornind de la rezultatele unor studii psihologice, putem observa ca au fost dezvoltate nu doar programe de aplicare in viata uzuala a acestor caracteristici, ci si unele educationale de la nivelul copilariei mici.
A nu fi preocupat astazi de felul in care ne manifestam abilitatile emotionale reprezinta un mod sigur de a ne condamna la insucces, indiferent daca ne referim la viata profesionala sau la cea personala.
Ca sursa suplimentara recomand una dintre lucrarile care au sporit semnificativ importanta termenului de inteligenta emotionala este cartea omonima a lui Daniel Goleman. Practic aceasta a produs o „trezire” a opiniei publice, cu privire la rolul IA in multiple aspecte ale societatii actuale, Autorul explica prin intermediul mai multor studii, cum intelegerea emotiilor proprii si a celorlalti ne clarifica intregul parcurs de viata si explica numeroase dintre preocuparile actuale la nivel global. Formarea personalitatii si ulterior exprimarea comportamentala beneficiaza extrem de mult de modul in care percepem emotiile si le integram in plan cognitiv (SURSA: https://books.google.ro/books/about/Inteligen%C8%9Ba_emo%C8%9Bional%C4%83.html?id=zn-4DwAAQBAJ&source=kp_book_description&redir_esc=y).
Bibliografie
Lopez-Zafra, E., Martos, M. P., Martos, M. P. B., & Augusto-Landa, J. M. (2012). Psychometric properties of the Spanish version of the work group emotional intelligence profile-short version. Psicothema, 495-502.
Matsumoto, D., LeRoux, J., Wilson-Cohn, C., Raroque, J., Kooken, K., Ekman, P., … & Goh, A. (2000). A new test to measure emotion recognition ability: Matsumoto and Ekman’s Japanese and Caucasian Brief Affect Recognition Test (JACBART). Journal of Nonverbal behavior, 24(3), 179-209.
Mihai, C. A., & Gîrniceanu, C. C. (2012). Inteligența emoțională și personalitatea. Convergențe și divergențe. Psihologia Resurselor Umane, 10(2), 33-52.
Nowicki, S., & Duke, M. P. (1994). Individual differences in the nonverbal communication of affect: The Diagnostic Analysis of Nonverbal Accuracy Scale. Journal of Nonverbal behavior, 18(1), 9-35.
Richards, A., French, C. C., Johnson, W., Naparstek, J., & Williams, J. (1992). Effects of mood manipulation and anxiety on performance of an emotional Stroop task. British Journal of Psychology, 83(4), 479-491.
Thorndike, R. L., Stein S., An Evaluation of the Attempts to Measure Social Intelligence, Psychological Bulletin, 34, pp. 275-284, 1937.
Wechsler, D., Măsurarea si evaluarea inteligentei adultilor, Williams & Wilkins, Baltimore, 1958.
https://books.google.ro/books/about/Inteligen%C8%9Ba_emo%C8%9Bional%C4%83.html?id=zn-4DwAAQBAJ&source=kp_book_description&redir_esc=y