Depresia de sarbatori pare mai degraba o gluma, sau o exagerare a persoanelor care isi doresc atentie. Realitata este insa mai putin placuta. Studiile din ultimii ani arata ceea ce nu ne asteptam, sau nu ne dorim sa vedem. Anume ca in perioada sarbatorilor, un numar foarte mare de persoane se simt triste.

Motivele pentru care depresia de sarbatori apare, sunt foarte multe. Femeile resimt mai puternic acest sentiment deoarece sunt mai implicate in manifestarile din aceasta perioada. Pe de alta parte depresia de sarbatori afecteaza si barbatii care se simt presati sa indeplineasca o multime de cerinte. In plus cei mai multi ne facem planuri, si ne gandim la ceea ce am indeplinit sau nu, in anul respectiv. Avem ca atare multe nemultumiri, multe asteptari, multe situatii de criza. Totodata, grijile sezoniere sunt crescute si in cazul tinerilor, nu doar al adultilor (SURSA: Harvard Medical School).

Consumul de antidepresive a crescut de aproape doua ori intre 2000 si 2020 in Uniunea Europeana. Depresia cronica a ajuns la un nivel de 7.2% in ultimul deceniu, ceea ce indica o situatie de criza in zona europeana (SURSA: https://www.euronews.com).

Procentul celor care sufera de depresie in timpul Craciunului si Revelionului depaseste 5% din populatia Statelor Unite in fiecare an. Iar simptomele afectiunii pot sa reziste chiar pana la jumatatea fiecarui an, deci sunt extinse. Statisticile sunt furnizate de recunoscuta asociatie APA (American Psychiatric Association). Nu ne referim doar la varstnicii si parintii care sunt dornici sa isi vada copiii prea ocupati. Ci si la tineri, care in ciuda varstei nu isi gasesc linistea sau placerea. Si, chiar la familii, care de multe ori exact in aceste perioade ajung sa se certe si sa sufere (SURSA: https://www.apa.org).

Cuprins articol

1. Cum recunoastem depresia de sarbatori?

2. De ce apare depresia de sarbatori?

3. Depresia de sarbatori si vremea urata

4. Alte cauze pentru care simtim depresia de sarbatori

5. Ce putem face pentru a trece sarbatorile cu bine

6. Obiceiuri simple pentru a evita depresia de sarbatori

Puteţi căuta mai multe informaţii despre acest subiect sau altele similare direct pe platforma noastră, accesând acest link!

Cum recunoastem depresia de sarbatori

Depresia de sarbatori are manifestari diferite fata de tulburarea depresiva in sensul general. Totusi unele dintre simptomele celor doua afectiuni difera. Motivul principal este datorat perioadei si contextului in care apare depresia de sarbatori. Astfel, tulburarea depresiva apare pe durate lungi si episoadele sale se repeta in mod similar. Depresia de sarbatori apare strict in aceste perioade, nu se repeta si are manifestari specifice.

Depresia de sarbatori este definita ca o reactie la stresul datorat sarbatorilor. Aceasta se manifesta prin anxietate sporita, sentiment permanent de tristete, lipsa de energie si de dorinta. Sarbatorile pot sa dea nastere unor astfel de stari, inclusiv in cazul persoanelor care se considera sanatoase, sau ferite de acest pericol. Aceleasi perioade pot sa si agraveze stari deja existente, multe persoane avand astfel de stari permanent.

Mai mult, exista si depresia care apare dupa sarbatori. Numele sub care o putem gasi este Post holiday blues. Aceasta se datoreaza de exemplu problemelor si sarcinilor pe care le amanam in timpul sarbatorilor. Acestea apar dupa ce traim momentele placute de reuniune cu familiile sau prietenii. Practic grijile de care ne-am izolat in perioadele de liniste, reapar imediat dupa aceste perioade. Similar este si termenul de tulburare afectiva sezoniera, care se manifesta la final sau la mijloc de an (SURSA: https://www.nami.org).

De ce apare depresia de sarbatori

Acest tip de depresie apare nu datorita unor motive reale, ci perceptiilor noastre eronate. Sau, mai degraba gandurilor exagerate pe care le avem despre aceste perioade. Dar, ce se intampla de fapt? De ce, in timpul unor sarbatori sau a unor evenimente deosebite, nu reusim sa ne simtim bine? Iar, dupa ce trec astfel de momente, ajungem chiar sa suferim?

Pare usor ciudat si inexplicabil, ca suntem tristi si nefericiti de sarbatori, insa fenomenul are o explicatie cat se poate de real. Practic, in aceste perioade trecem printr-o serie de emotii si trairi similare celor datorate stresului extrem.

Trei dintre simtomele cele mai des intalnite sunt:

1. Sentimentul de singuratate. Practic indiferent cate persoane am avea in anturaj, si indiferent de locul in care ne-am afla, nu reusim sa traim conexiunea cu ceilalti. Chiar daca ne aflam la petrecri cu zeci de oameni, preferam sa ne retragem si vrem momente doar cu noi. unele persoane se refugiaza de exemplu in consumul de droguri si de alcool, ca efect al acestor trairi negative.

2. Perceptia ca suntem coplesiti de cerinte. De fapt atat cerintele cat si asteptarile par foarte multe intrucat sunt condensate, toate, intr-un interval foarte foarte scurt. Realitatea este ca sarbatorile nu mai sunte demult momente de liniste. In ultima perioada ne simtim cumva datori, este o moda, sa facem lucruri orientate mai degraba catre aparente si nu catre interior. Nu este asadar de mirare ca asemenea emotiilor din cazul termenelor limita, si in cazul sarbatorilor ne trezim impovarati de numarul urias al cererilor.

3. Certurile si reprosurile. Inevitabil in timpul sarbatorilor apar discutii si certuri. Faptul ca apar reuniunile familiale, ca ne intamlnim cu rude si cu oameni cu care avem un istoric personal, readuce in prim plan vechi probleme nerezolvate. Desi ar fi indicat sa ne mentinem echilibrati emotional, este dificl sa facem asta in situatii unde suntem implicati afectiv. Singura solutie prin care am putea sa evitam certurile de sarbatori ar fi cea a singuratatii si izolarii complete. Dar nimeni nu isi doreste asta.

https://unsplash.com

Depresia de sarbatori si vremea urata

Faptul ca ne simtim mai rau cand vremea este urata, nu este o noutate pentru nimeni. Ploaia, ninsoarea, vantul, canicula, fenomenele extreme dauneaza la nivel psihologic. O cauza studiata, care provoaca depresie in perioada iernii si chiar in mijlocul verii, este temperatura extrema. Indiferent daca este foarte rece, sau foarte calc, corpul nostru reactioneaza. Vremea devine un factor de stres, caruia si la nivel corporal trebuie sa ne adaptam.

La fel lumina prea slaba sau prea puternica. Plecam la serviciu pe intuneric, revenim pe intuneric, sau ne ferim de lumina in cladiri. Devenim fugari din fata naturii si acest lucru provoaca griji. Explicatia neurologica este ca lipsa luminii conduce la scaderea nivelului de serotonina, hormon al starii de bine si fericirii. Caldura torida a verii, dimpotriva conduce la deshidratare, irascibilitate.

Sarbatorile reprezinta deasemenea o perioada de incercari deosebite si de depasire a limitelor. Indiferent daca acestea tin de cautarea unor solutii pentru distractiile sezoniere, sau de grija cadourilor, cu totii ne trezim cu nervii intinsi la maxim. Numarul crescut al stimulilor conduce la oboseala cerebrala prin stimularea in exces a atentiei. La fel si necesitatea de luare a deciziilor, sau cea de impartire a resurselor financiare si de energie (SURSA: https://socola.eu).

Alte cauze pentru care simtim depresia de sarbatori

In aceeasi masura in care avem motive de fericire in perioada sarbatorilor avem si motive de nefericire. Fata de cauzele deja amintite, mai putem numi si:

1. Faptul ca ne simtim presati. De sarbatori daca vrei sa faci ceva inedit, trebuie sa te conformezi de fapt obiceiurilor si cerintelor vechi. Este normal ca multi se considera in aceasta perioada stresati sa se conformeze unor solicitari care nu le sunt pe plac. Inclusiv ideea ca de sarbatori trebuie sa fii fericit, este cumva o obligatie. La fel si cea ca trebuie sa iti inchei cu bine toate proiectele, ca sfarsitul anului este de exemplu un termen final. Din acest motiv dealtfel a si aparut ideea ca nu este nevoie sa fim fericiti la evenimente, ci in tot timpul anului.

2. Ne temem sa dezamagim. Atunci cand apar cerinte, apar si temeri. Pe unele nu suntem nici macar capabili sa le controlam. Iubita sau iubitul, familia, prietenii, sefii, nu exista nimeni ferit de dezamagire. Oamenii din jurul nostru pot sa nici nu ne ceara nimic. Noi percepem ca toti vor cate ceva. Si, indiferent daca vrem sau nu, ne facem singuri rau.

3. Asteptarile exagerate. Foarte des ne propunem lucruri care nu sunt realizabile. Vrem sa mergem in locuri deosebite si sa facem lucruri care ne depasesc posibilitatile. Ori, ne dorim sa fim in situatii speciale, desi timpul sa alt factor nu ne permite. Inclusiv de la noi ajungem sa avem asteptari exagerate, de exemplu atunci cand facem treburi pana la epuizare, ori cand ne straduim peste masura ca totul sa iasa cum ne-am propus. Practic, cuvantul sarbatori a devenit sinonim cu exagerare, si nu neaparat in sensul bun.

Ce putem face pentru a trece sarbatorile cu bine

Este adevarat ca multe persoane sunt anxioase si tematoare, sau triste, in mod uzual. Aceasta nu inseamna neaparat ca sarbatorile trebuie sa fie momente nefericite.

Depresia de sarbatori poate fi totusi combatuta, sau cel putin limitata. Important este sa ne stabilim dorinta de a fi bine.

Si, in aceeasi masura de a cunoaste cateva trucuri care sa ne ajute.

1. Sa ne limitam asteptarile. De ce sa nu fim fericiti cu ce avem? De ce sa ne dorim mai mult, cand putem foarte bine sa ne simtim in regula? Este bine sa ne lasam condusi de ceea ce veme la altii si in reclame, sau de ceea ce ni se spune? Maturitatea presupune sa nu mai credem in minciuni. Este usor sa fim fericiti daca ne dorim acest lucru. A fi realitisti nu inseamna a fi lipsiti de ambitie, ci a cauta solutii la indemana.

2. Sa traim mai sanatos. Excesele de sarbatori se refera si la consumul de alcool, la drumurile foarte lungi, la noptile nedormite. Nimic din toate acestea nu fac bine atat pe termen scurt, cat si pe termen mediu sau lung. Chiar daca simtim ca ne distram uneori, adevarul este ca dupa o noapte zbuciumata nu ne trezim decat cu dureri de cap si stari de rau. La fel, daca mancam necontrolat, dupa Anul nou sau Craciun vom fi disperati sa slabim.

3. Sa nu mai cautam perfectiunea, una dintre obisnuintele cele mai nedorite care ne afecteaza vietile. Tot ceea ce ni se prezinta pe canalele media este contrafacut pentru a stimula vanzarile companiilor. Daca vrem sa fim linistiti si fericiti, suntem chiar obligati sa nu cheltuim ci sa traim momentele.

https://unsplash.com

Obiceiuri simple pentru a evita depresia de sarbatori

– Sa fim moderati in orice, indiferent daca este vorba de distractie, alcool, mancare. Chiar si excesul de iubire trebuie evitat (sub toate formele :)). Ca idee, de ce sa nu pastram si pentru restul anului aceste posibilitati?

– Sa ne stabilim un plan de activitati. Daca nu ne facem nici un plan, vom ajunge sa ne rotim in cerc, sa intarziem in tot ce ne-am propus si sa ne stresam inutil. Daca ne stabilim cel putin prioritatile importante, vom fi mai linistiti si mai increzatori. Vom gasi cu usurinta solutii la toate problemele.

– Sa discutam si sa comunicam cu cei apropiati. Sa le spunem atat lucrurile bune, cat si pe cele mai dificile. Nu ma refer aici la a ne certa, insa sincieritatea face bine tuturor si in plus ne scapa de viitoare complicatii. Este mai simplu sa spui cand esti depasit in unele cerinte, decat sa le indeplinesti gresit. Ori chiar sa isi faci rau, sa te accidentezi, sa te extenuezi.

– Sa evitam retelele sociale. Pe cat putem, evident, sa evitam in aceasta perioada internetul, chatul, etc. Toate par a ne imbogati viata, insa in realitate ne consuma nu doar timpul, ci si energia si mai ales resursele de atentie. Cu cat stam mai mult pe internet, cu atat

– Sa revenim treptat la activitatile curente. Nu are sens sa ne fortam in indeplinirea sarcinilor de lucru dupa ce trec sarbatorile. Daca procedam astfel nu vom fi deloc eficienti. La fel si cu despodobitul bradului, sau cu trezitul mai devreme nu avem de ce ne grabi. Si, devreme ce tot am facut un efort inainte, de ce sa nu ne prelungim placerea distractiei. Sa reintram asadar treptat in viata banala, in sarcinile de zi cu zi.

Dacă găseşti acest articol ca fiind interesant şi vrei să primeşti mai multe informaţii utile din domeniul psihologic, abonează-te aici la newsletter-ul nostru!

Bibliografie

https://hms.harvard.edu/news/depression-factors

https://socola.eu/wp-content/uploads/2020/06/Cocea-Eduard-Eficacitatea-terapiei-pe-baza-de-lumina-in-tratamentul-tulburarilor-afective.pdf

https://www.apa.org/depression-guideline/adults

https://www.euronews.com/next/2022/11/27/europes-mental-health-crisis-in-data-which-country-uses-the-most-antidepressants https://www.nami.org/About-Mental-Illness/Mental-Health-Conditions/Depression/Major-Depressive-Disorder-with-a-Seasonal-Pattern