Infidelitatea în cuplu este o problemă care afectează relația pentru ambii parteneri. Refacerea unei relații după o aventură de câteva ore sau după o relație extraconjugală de durată necesită timp și dorință din partea ambilor parteneri. Conform statisticilor efectuate de o asociație americană dedicată terapiei de cuplu, 15% dintre femeile americane căsătorite au avut parte de relații extraconjugale, în timp ce 25% dintre bărbați se află și ei în această situație. Statisticile indică faptul că, la nivel global, bărbații sunt mai predispuși să înșele, cu un procent de 20%, față de 13% în cazul femeilor.

            Ai trecut printr-o dezamăgire atunci când ai aflat că ai fost înșelat dar, cu toate acestea, inima frântă nu este un motiv suficient de puternic pentru a te face să renunți la relație? Această dorință de a încerca să soluționezi problemele de cuplu, spun cercetătorii, poate să apară din diverse motive: relația este una de lungă durată, în care ai investit timp și energie, cuplul are copii, legături financiare. Acestea sunt doar câteva dintre motivații însă, de foarte multe ori, sunt suficiente pentru a te face să vrei să o iei de la capăt, în ciuda minciunilor și a suferinței.

Infidelitatea în cuplu din perspectiva vinovatului

            Chiar dacă am folosit cuvântul vinovat, de cele mai multe ori infidelitatea apare atunci când există o ruptură în relații, iar pentru aceste probleme, de obicei, ambii parteneri sunt responsabili. Cu toate acestea, decizia de a fi infidel în cuplu ține de partenerul care face acțiunea de a înșela, iar studiile arată că din partea acestuia se așteaptă o atitudine reconciliatoare atunci când se dorește salvarea relației.

            Cel mai important pas pe care trebuie să îl facă partenerul care a fost infidel este să recunoască deschis greșeala pe care a făcut-o. Numai atunci poate să înceapă un proces de împăcare și de vindecare, cu toate cărțile pe masă. De asemenea, partenerul trebuie să fie deschis întrebărilor și să ofere informațiile care i se cer. Conversațiile pe această temă nu trebuie în niciun caz evitate. Un alt lucru esențial este ca partenerul care a comis infidelitatea în cuplu să își exprime sincer regretul și să își asigure jumătatea că viitorul va fi diferit.

Victima infidelității: atitudinea de urmat

            Un studiu ce vizează recuperarea relațiilor după infidelitate, efectuat de GSS, arată că 30% dintre cuplurile care au întâmpinat astfel de obstacole au dorit să își continue relația, însă doar 15.6% dintre acestea au și reușit. Pentru ca lucrurile să funcționeze din nou este nevoie de comunicarea din partea ambilor parteneri.

            Victima infidelității ar putea, în primă fază, să își dorească despărțirea, însă studiile demonstrează că pot să apară modificări în această atitudine, iar în acel moment este important să îți exprime sincer sentimentele, însă fără a acuza în mod direct, pentru a evita conflictele dominate de nervi, deoarece acestea îngreunează și mai mult situația. De asemenea, retrăirea aventurii partenerului infidel nu este un lucru de dorit, deoarece procesul de vindecare va fi mult îngreunat atunci când treci din nou și din nou prin fiecare minciună spusă. În calitate de victimă a infidelității este important să găsești o cale de a accepta trecutul și de a privi spre viitor dacă dorești să continui relația.

Beneficiile terapiei de cuplu

            Sentimentele de neîncredere care apar într-un cuplu ce a trecut prin infidelitate sunt normale și, de foarte multe ori, nu vei ști cum să le gestionezi pentru a găsi calea către iertare și acceptare. Rolul psihoterapeutului este acela de a media conversațiile dintre parteneri și de a oferi modalități prin care problemele pot să fie atenuate și, mai ales, soluții pentru a reînvia încrederea în cuplu.

            Atunci când au existat infidelități singulare sau chiar repetate, este esențial să înțelegi motivele pentru care, totuși, merită să continui acea relație, iar sprijinul unui psihoterapeut reprezintă un factor deloc de neglijat. Psihoterapeutul are cunoștințele și abilitățile necesare pentru a fi un intermediar eficient între parteneri atunci când aceștia decid că este în interesul ambilor să își recupereze relația, în ciuda problemelor dintre ei. Acest proces poate să fie unul de durată, care necesită multă răbdare și comunicare, precum și toleranță, iar un specialist în domeniu va reuși să ofere motivațiile și modalitățile necesare pentru a depăși chiar și cele mai negre momente pentru cuplu.

Dacă îți dorești să afli mai multe informații despre relația de cuplu și provocările acesteia, abonează-te la newsletter-ul nostru, lăsând mai jos adresa ta de e-mail.

Surse bibliografice

Allport, Gordon, The Big Five personality model.

Bruk, Diana, https://bestlifeonline.com/survive-an-affair-survey/#:~:text=The%20survey%20polled%20441%20people,survived%20this%20break%20of%20trust.

Gaspard, Terry, THE REMARRIAGE MANUAL: How to Make Everything Work Better the Second Time Around.