Probleme de atentie avem cu totii. Motivatia este ca atentia influenteaza in mod direct eficienta personala. Indiferent daca ne gandim la locul de munca, la scoala, la activitatile zilnice, lipsa atentiei va conduce la esec. O intrebare importanta pentru fiecare dintre noi ar trebui sa fie cum rezolvam si cum solutionam aceste probleme de atentie.
Desi caracteristicile personale sau de mediu reprezinta fundatia dezvoltarii, iar abilitatile de personale si de convingere reprezinta modul prin care le exprimam, procesul de dezvoltare este strans legat de prezenta sau nu a atentiei. Aceasta reprezinta una dintre calitatile noastre cele mai importante. Cuvantul cel mai apropiat este cel de focusare. In orice plan, cu cat ne putem focusa mai mult, cu atat ne sporim sansele de reusita.
Da, este adevarat! Nu abilitatile personale ne aduc succesul. La fel cum nu reusim daca ne prezentam mai corect. Putem fi mai inteligenti decat altcineva insa acest lucru poate sa nu conteze daca intarziem, nu ne concentram in directia potrivita, sau nu comunicam informatiile de interes. Similar, putem investi mai mult decat concurenta intr-o afacere si sa nu reusim deoarece nu ne orientam in directia potrivita.
STATISTICI
Numai in 2020 peste 366.33 millioane de adulti au prezentat simtomptome de deficit de atentie la nivel global! Iar procentul celor afectati a crescut exponential pana in prezent! (SURSA: https://www.ncbi.nlm.nih.gov ).
Cuprins articol
- Definitia atentiei
- Ideea multitasking-ului este falsa
- De ce suntem atat de obositi la finalul fiecarei zile
- Cum ne dam seama daca avem probleme de atentie
- Primele indicii ca avem probleme de atentie
- Ce putem face daca avem probleme de atentie
- De ce ar trebui sa rezolvam problemele de atentie
- Surse articol
Definitia atentiei
A fi atent inseamna sa fii concentrat, orientat spre un scop, obiect, sau catre o actiune. Aceasta capacitate ne ofera puterea de a ignora orice altceva din jur atunci cand avem un tel. Cand ne propunem ceva este foarte important sa ramanem focusati, indiferent de evenimentele, oamenii, faptele care se interpun planului nostru. Practic cu cat ne limitam mai mult campul perceptiv, cu atat avem mai mari sanse sa reusim.
Daca vrem sa fim mai atenti nu trebuie sa lasam nimic sa ne distraga. Capacitatea de a nu fi distrasi, reprezinta o caracteristica principala a atentiei. Trebuie sa fim selectivi, intrucat creierul nostru are un numar limitat de biti pe care ii poate procesa simultan. Este important sa punem ceea ce ne intereseaza in centrul preocuparilor.
In ciuda aparentei selectivitatea este o actiune voita, deliberata. Mai mult, este considerata chiar un efort al mintii noastre, ceva care ne consuma reusursele daca nu suntem bine orientati. A fi selectivi in mod gresit conduce la o serie de blocaje si la rigiditate mintala. Vestea buna este ca atentia poate fi antrenata ca atare si ne poate aduce o imbunatatire incredibila a vietii.
Ideea multitasking-ului este falsa
Suntem mintiti cu ceva care pare atractiv si care este facut cumva sa ne limiteze posibiltatile. De ce se intampla aceasta este un subiect de politica, teorii ale conspiratiei sau filosofii sociale. Important este ca promovarea media a introdus si popularizat acest termen.
Ca ne putem concentra, simultan, la fel de bine, asupra mai multor actiuni. Insa o astfel de idee este falsa, sau cel putin incorectaOricare alt element intervine în câmpul de focalizare este ignorat sau evitat.
Selectivitatea este o acţiune conştientă şi chiar un efort! Poate din acest motiv preferam cu totii sa fim integrati in aceasta lume complet haotica. De ce sa depunem efort, cand ne putem abandona si sa fim ca toti ceilalti? Adevarul este ca ar fi oricum foarte dificil sa fim contracurentului.
De ce suntem atat de obositi la finalul fiecarei zile
Ati realizat ca indiferent daca avem o zi plina sau una relaxata, in aproape fiecare seara ne simtim extenuati. Si ca indiferent daca ne odihnim bine sau nu, ne trezim aproape la fel de obositi ca in momentul culcarii?
Felul in care ne simtim la finalul fiecarei zile reprezinta un efect al suprasolicitarii mecanismului atentiei. Da! Poate fi dificil de crezut, insa a raspunde unui numar imens de sarcini si de stimului, asa cum ni se intampla astazi, este foarte obositor pentru creier. Si astani se intampla in continuu, generatiei actuala.
Cu totii indeplinim zilnic o sumedenie de actiuni, mult mai multe decat persoanele din generatiile anterioare. Observam dealtfel cat de dificil le este batranilor, si uneori chiar parintilor nostri, sa ne inteleaga, ori sa performeze la fel ca noi. Raspundem la zeci de mesaje, tweeturi si emailuri, postam, privim filme si receptam informatii, lucram cu clienti si colegi, indeplinim sarcini la job. Ba chiar ajungem sa ne si distram, sa furam mici momente pentru a face si lucrurile care ne plac, astfel incat nici pauzele nu mai sunt o relaxare.
Ne mandrim chiar cu acest comportament care „ne tine in priza”. Insa, multitasking-ul pe care suntem obisnuiti, sau de ce nu chiar fortati, sa il indeplinim astazi, poate avea consecinte nedorite. Printre cel mai cunoscut efect este cafiecare dintre noi devenim tot mai neatenti. Ne este din ce in ce mai dificil sa ramanem concentrati chiar si in cele mai banale discutii ori sarcini.
La fel, se pare ca expunerea la un numar ridicat de stimuli provoaca dependenta mintala. Astfel, atunci cand ne retragem, chiarpentru scurte perioade, ajungem sa resimtim simptome similare perioadelor de sevraj. Practic, dupa ce ne izolam fata de informatiile din lumea actuala, ajungem sa suferim inclusiv fizic resimtindu-le lipsa.
Cum ne dam seama daca avem probleme de atentie
Problema care se pune nu este de a realiza daca avem probleme de atentie, cat de a recunoaste acest fapt. Odata ce realism vom spune: da, am probleme de atentie, atunci vom putea incepe sa rezolvam aceasta poblema. Sau cel putin sa ii diminuam efectele.
Deficitul de atntie poate fi observat nu doar in actiunile zilnice, ci si in comportamentele de lunga durata. Evident ne putem obisnui cu anumite tipare de actiune ale fiecaruia. Si de exemplu putem trece cu vederea daca cel de langa noi, sau chiar noi insine, uitam unele informatii sau date. Daca facem confuzii, daca suntem neglijenti cu diferite proiecte, sau daca efectiv nu ne putem concentra si devenim nervosi cand nu reusim sa facem ceva repetitiv.
Auto-observatia functioneaza mai greu in privinta atentiei. Cel mai indicat este fie sa apelam la cineva cunoscut, care sa ne spuna opinia sa. Fie sa mergem direct la un specialist, la un terapeut. Asta in cazul in care situatia nu este agravata. Dealtfel se procedeaza astfel si pentru ca simptome similare deficitului de atentie, pot indica si unele probleme mai grave la nivel fiziologic sau psihologic (SURSA: Wender, P. H. (1998).
Primele indicii ca avem probleme de atentie
Printre cele mai des intalnite comportamente care indica probleme de atentie sunt:
- Suntem permanent distrasi. In orice context ne aflam, cei din jur observa ca nu suntem prezenti. Acum suntem cumva obisnuiti cu acest comportament, dar o astfel de persoana era pana recent numita „cu mintea departe”. Astazi pare cumva normal si firesc sa fim distrasi si lipsiti de concentrare. Ba chiar pare un fel de mecanism de aparare la nivel mintal, in fata numarului urias de stimuli, informatii, distrageri cu care ne confruntam zilnic. Insa acest comportament poate duce la greseli intr-un numar urias de aspecte ale vietii.
- Nu reusim sa ne stabilim prioritati. Ne este dificil nu sa urmam ceea ce ne propunem. Ncii macar nu ajungem pana acolo, intrucat cei mai multi dintre noi nu mai reusim, nu mai stim, nu mai suntem capabili sa ne stabilim prioritati. Daca ne stabilim obiective, de orice fel, acestea par ca nu ne reprezinta. Asta se intampla intrucat nu mai suntem convinsi ca avem nevoie de directii clare si stabile. Pare ca miscarea si dezordinea sunt mai potrivite cu felul nostru de a fi. Cu ceea ce este potrivit pentru a reusi. Insa realitatea este ca doar persoanele bine orientate si stabile ajung la succes. Doar in acest mod se ajunge la succes in cariera, la indeplinirea planurilor, la fericirea personala.
- Faptul ca avem probleme de atentie se suprapune peste o irascibilitate crescuta. Indiferent daca starea de nervozitate este un rezultat, sau preexistenta, se pare ca lipsa de ordine, de disciplina, conduce la frustrare. Mai intai ne simtim nelinistiti si instabili, lipsiti de control, intrucat nu mai avem nici o zona de stabilitate in viata. Apoi, ne simtim astfel incat rezultatele obtinute nu pot fi cuantificate, nici macar cele bune. In plus, insuccesele capata proportii exagerate intrucat nu reusim sa le punem in context. Si totul porneste de la lipsa unui traseu clar, si a unor repere personale (SURSA: https://constanttherapyhealth.com).
Ce putem face daca avem probleme de atentie
Resursele pentru rezolvarea problemelor de orice tip, pe care le avem astazi la dispozitie, sunt impresionante. Vestea buna este ca problemele de atentie odata identificate, pot fi solutionate.Putem apela pe de o parte la exercitiile gasite pe internet. O astfel de sursa ar fi aici.
Acestea sunt gasite sub forma de jocuri care ne pot amuza si destinde, in acelasi timp cuimbunatatirea abilitatilor. In plus, pot fi utile pentru exersarea capacitatii de rezolvare a problemelor, de orientare, de focusare in diverse situatii. Extrapolate de la simplu rol de exercitii, resursele online ne pot ajuta de exemplu in gasirea unui nou parcus in cariera, inaplicarea unor planuri abandonate, in initierea unora noi.
La fel de bine putem apela la programe terapeutice. Si in cazul atentiei, daca ne simtim depasiti de situatie este indicat sa apelam la o persoana specializata. Aceasta va stabili tipul potrivit de interventie, ne va ghida si sprijini in acest parcurs. Vom primi in modul cel mai rapid toate instrumentele si toti pasii necesari pentru a ne restabili starea de bine. Reprezinta practic cel mai bun mod de a economisi timp si efort, si practic de a evita eventualele dezamagiri intrucat gasirea aplicatiilor corecte in mediul online este de multe ori dificila daca nu inselatoare (SURSA: Tang, Y. Y., & Posner, M. I. (2009).
De ce ar trebui sa ne rezolvam problemele de atentie
Am ajuns cu totii sa avem probleme de atentie. Acest lucru nu mai este o noutate si nici un lucru neobisnuit, ci mai degraba este o problema nerecunoscuta a tuturor. Mai rau este ca refuzand sa o tratam, de la un comportament nostim si de multe ori atractiv, ajungem in situatii uneori grave. Ma refer aici la accidentele rutiere, la faptul ca multi dintre noi abandonam planuri care ne-ar face fericiti si ne-ar asigura succesul. Ajungem in aceste situatii pe de o parte din lipsa vointei si din comoditate, iar pe de alta parte intrucat nu constientizam cat de importanta este atentia.
A fi focusati este o cheie a succesului. Avem exemple in toata istoria de persoane care, indiferent de mediul din care au provenit si de resursele de la care au inceput, au reusit in viata printr-un urias efort de vointa. Nu este obligatoriu ca toti sa depunem eforturi supraomenesti, la fel cum nu este imperios sa reusim la cel mai inalt nivel. Insa, avem nenumarate exemple ca abordand un stil de viata ordonat, cu prioritati clare, refuzand orice distrageri, avem sanse in plus sa reusim (SURSA: https://www.successconsciousness.com).
Am abandonat acest mod de a gandi, in mare parte impinsi de evolutia sociala. Aceasta nu inseamna ca am procedat neaparat corect. Ma gandesc ca o persoana care ar reusi sa isi stabileasca o serie de obiective clare si potrivite, ar avea numai de castigat. Ar avea un fel de capacitate in plus fata de ceilalti care nu au nici un fel de ghidaj. Voi ce credeti? Ar putea fi util antrenamentul atentiei pentru stabilirea si indeplinirea planurilor de viata?
Bibliografie
Styles, E. (2006). The psychology of attention. Psychology Press.
Tang, Y. Y., & Posner, M. I. (2009). Attention training and attention state training. Trends in cognitive sciences, 13(5), 222-227.
Wender, P. H. (1998). Attention-deficit hyperactivity disorder in adults. Psychiatric Clinics of North America, 21(4), 761-774.
Surse online
Two therapy exercises that target attention: Find the symbols & Find alternating symbols
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7916320/
https://www.successconsciousness.com/blog/concentration-mind-power/concentration-exercises/