Acasă Dezvoltare Personala Psiholog bun, astăzi, în România? Cum il găseşti?

Psiholog bun, astăzi, în România? Cum il găseşti?

Dacă ai o problemă de natură psihologică şi vrei să găseşti un psiholog bun, astăzi, în România, ceea ce trebuie să ştii chiar de la început este că: la propriu te va lua durerea de cap!

Psiholog bun, astăzi, în România. Înainte de a începe să cauţi este bine să ai în vedere o serie de întrebări precum:

  • Cum poţi să găseşti un psiholog bun, astăzi, în România?
  • Este important să apelezi la un specialist certificat in psihologie?
  • Există modalităţi concrete prin care te poţi informa astăzi?
  • Care este situaţia exactă în domeniul psihologiei din ţara noastră?

Situaţia din România anului 2022 nu este deloc simplă şi nici clară în acest domeniu.

Când este indicat să începi căutarea unui psiholog bun, astăzi, în România?

Ştim cu toţii că există, chiar şi astăzi, foarte multe persoane care evită subiectul terapiilor psihologice şi, care în loc să apeleze la un specialist preferă să ascundă, să nu recunoască, ba chiar să respingă ideea că ar putea avea probleme de această natură.

Ce faci insa daca resimti o stare permanenta de anxietate?

Ori simti ca nu reusesti sa fii fericit, indiferent ce ai face?

Sau ca nu mai esti eficient la locul de munca?

Nu putem spune dacă o astfel de judecată este bună sau rea, însă beneficiile lucrului cu un psiholog, al terapiilor şi consilierii, sunt bine cunoscute celor care au o gândire mai deschisă şi în acord cu evoluţia societăţii.

Pentru a apela la un psiholog nu trebuie să ai neapărat o problemă. Poţi face asta, ba chiar este indicat, inclusiv atunci când de exemplu începi un proiect şi îţi sunt necesare anumite confirmări, lipsite de subiectivismul persoanelor apropiate.

Întrucât acest proces este unul de durată, poţi aşadar să începi căutările chiar din acest moment, dacă nu ai început deja, sau nu ai fost curios să ştii mai multe şi înainte.

Nevoia de suport psihologic apare într-o multitudine de aspecte ale vieţii. Indiferent dacă îţi este greu să te adaptezi în noua companie, dacă ai dificultăţi să te înţelegi cu şefii sau colegii, dacă ai probleme în relaţie, dacă te simţi nemotivat sau deprimat, ori dacă pur şi simplu ai nevoie să discuţi cu o altă persoană decât o rudă sau un prieten, un terapeut, sau un consilier, te pot ghida într-un mod obiectiv către scopul sau nevoia ta.

Câţi psihologi autorizaţi există în România, în anul 2022?

Dacă te afli în căutarea unui psiholog, atunci ştii că o astfel de alegere nu este deloc simplă sau uşoară. Numărul celor care activează, îşi fac reclamă, sau pur şi simplu sunt promovaţi ca vedete în domeniu este uriaş.

Iar modalităţile pe care le ai pentru a verifica pregătirea, rezultatele, ori autorizaţiile cu adevărat reale ale cuiva, care se prezintă ca şi psiholog sau concilier, sunt mai mult decât limitate.

Situaţia exactă arată că, potrivit ultimei actualizări din 2018 a Registrului Unic al Psihologilor, există nu mai puţin de 11446 psihologi acreditaţi în România (SURSA: www.alegericpr.ro).

În plus faţă de aceştia, numărul consultanţilor, terapeuţilor, coach-ilor, mentorilor, autorizaţi prin diverse şcoli, institute şi centre independente, ştiinţifice, holistice, ori complet neafiliate, este mult mai mare.

Câte persoane lucrează cu adevărat, în domeniul psihologiei din ţara noastră?

Deşi suntem în anul 2022, nimeni nu deţine în acest moment, decât unele date minimale despre toţi cei care activează pe nişele terapeutice de format psihologic, din România. Aici includem evident şi terapeuţii care nu fac parte din Colegiul psihologilor.

Ei bine, nu se cunoaşte (decât parţial) câte persoane lucrează în domeniu, cine sunt aceştia, ce şcoli şi în ce domenii punctuale sunt autorizate.

Nu se stie nici cum au fost obţinute şi cine a dat aceste certificări, dacă acestea sunt bazate într-adevăr pe studii de specialitate şi pe examinări competente, ori au fost luate doar pentru că unele organizaţii au făcut comerţ cu astfel de programe de pregătire.

De fapt, dacă este să fim sinceri, nu se ştie nici măcar dacă toţi cei care fac terapie, au studii superioare sau nu, ori… şi aici este mult mai rău, dacă au studii în general, de vreun fel!

Practic, există de un vid legislativ, de supraveghere, sau de control.

Când mergi la un cabinet, nu ai certitudinea că cel/ cea la care te adresezi, este cu adevărat specialist în domeniu!

Sursa: https://pixabay.com/

Situaţia nu este benefică pentru nimeni. Un piholog bun, astăzi, în România, este greu de gasit

  1. Cei care lucrează în mod legal în domeniu, psihologii care au absolvit studii universitare, urmate de pregătiri de durată în şcoli specializate şi de alţi ani buni de lucru sub îndrumarea unui senior, se simt nedreptăţiţi. După toată investiţia de timp, efort, bani şi mai ales de implicare, consideră cel puţin ciudat ca, alte persoane să poată oferi şedinţe de consiliere şi intervenţie psihologică, după numai câteva luni de pregătire.
  2. Cele mai multe cine ştie cum sunt făcute. La noi, examinatul „pe bune” poate fi real sau nu!
  3. Iar persoanele nou intrate şi care, pe drept cuvânt au dorit să înceapă noi cariere în acest domeniu, deşi au plătit sume importante (de ordinul zecilor de mii de euro în general) se trezesc că nu beneficiază de certificări reale. Unele documente sunt invenţii create pe bandă rulantă de şcoli, instituţii, academii, firme publice şi private.
  4. Si în acest caz, informarea corectă ţine de datoria fiecăruia. Insa sunt numeroase cazurile în care, persoane de bună credinţă au fost convinse prin reclame mincinoase.

Care sunt metodele „tradiţionale” pentru a identifica un psiholog bun, astăzi, în România?

Există diferite metode prin care putem identifica cu mai multă sau mai puţină siguranţă, un specialist în domeniul psihologic. Vrem o persoana care să ne poată ajuta cu profesionalism. Pe cineva sa ne sprijine, pentru a reuşi în acţiunile propuse. Vrem un psiholog bun, astăzi, în România!

Prima metodă, şi poate cea mai utilizată, este cea a recomandărilor. Cel mai simplu este să auzi, ori să apelezi la un prieten, o cunoştinţă, o cunoştinţă a unei cunoştinţe. Aceasta îţi spune despre cineva, care este „bun” şi care i s-a potrivit. Iar tu, întrucât nu poţi verifica efectiv, preiei drept corect şi potrivit ce ţi se spune şi încerci.

O şedinţă, o întâlnire, care poate mai este şi gratuită. Te gândeşti că nu are ce să strice. Uneori rezultatele pot fi potrivite, alteori nu.

Sursa: https://pixabay.com/

Esecul are un vinovat ?!

Cauza exactă a unui eventual eşec, nu poate fi stabilită cu precizie. In psihologie, ameliorarea problemelor fiind influenţată esenţial chiar de către persoana în cauză. Poate mai mult decât în alte domenii, rolul psihologului este unul de îndrumare şi suport. Acţiunile sale nu vor putea reflecta întocmai rezultatul terapiei.

Partea negativă este că, indiferent cui i se atribuie o vină, dacă aceasta există, cel care nu ştie dacă a beneficiat de serviciile potrivite eşti tu, întrucât nu ai verificat cu cine lucrezi!

Apoi, mai este varianta „acolo merg toţi”. Ori, „se ştie că x este un psiholog bun”. De unde, sau cum s-a ajuns la această confirmare a calităţii serviciilor, este adeseori un mister pentru absolut toată lumea. Imaginea care se formează în astfel de moduri este rareori verificabilă. De obicei, nimeni nu ştie exact de unde a pornit această certitudine. Cel mai adesea, în astfel de cazuri, se ajunge după un timp la concluzia că totul a fost un „scam”.

Însă, iarăşi este greşit. Tu eşti cel care îşi cheltuie timpul şi energia! Publicitatea funcţionează în acest domeniu, la fel ca în oricare altul. Pe de o parte trebuie să iei în calcul că de cele mai multe ori sunt scoase în faţă reuşitele. Eşecurile, mici sau mari, sunt ascunse. Şi, iarăşi depinde numai de tine. Esti singura persoana direct interesată să beneficieze de servicii calitative, să se informeze corect şi complet!

Piaţa serviciilor terapeutice din România, a celor psihologice, însă nu numai, nu este chiar atât de transparentă precum ne-am dori. Şi atunci, ce putem face efectiv pentru a identifica specialiştii potriviţi?

Care sunt „celelalte” metode pentru a identifica un psiholog bun, astăzi, în România?

Găsirea informaţiilor despre un anumit specialist sau despre cabinetul lui, poate fi o acţiune destul de solicitantă dacă nu ştii unde anume să cauţi. Mai mult, dacă reuşeşti să identifici totuşi unele date cât de cât certe, acestea nu îţi sunt utile. Este necesar să cunoşti criteriile în funcţie de care le poţi analiza şi lua o decizie.

Atenţie însă! Acest efort este unul cel puţin dificil, pentru care trebuie să îţi aloci o doză importantă de timp, energie şi mai ales răbdare.

Nu puţini sunt cei obosiţi şi frustraţi de cantitatea uriaşă sau de calitatea scăzută a informaţiilor. Cei mai multi amână, sau abandonează o decizie în acest sens.

Un prim factor pe care trebuie să îl iei în calcul este: specializarea psihologică

Colegiul Psihologilor din România a stabilit o listă de domenii în care psihologii pot interveni. Dacă locuieşti înafara ţării, ia în calcul că acestea sunt identice pentru aproape toate statele occidentale.

Specializările şi problemele în care pot interveni efectiv psihologii sunt:

  1. Psihologie clinică – care permite intervenţia şi asistenţa psihologică în sfera bolilor, conflictelor şi crizelor din domeniul clinic;
  2. Consiliere psihologică – care vizează dezvoltarea personală, promovarea sănătăţii prevenţia şi ameliorarea problemelor emoţionale;
  3. Specialitatea psihoterapie – care vizează tulburările psihologice şi somatice, dar şi situaţii de risc psihologic;
  4. Psihologia muncii şi organizaţională – care vizează securitatea şi sănătatea în muncă, selecţia în vederea angajării sau desfăşurarea activităţilor de lucru;
  5. Psihologia transporturilor – care vizează obţinerea permisului de conducător auto, evaluarea şi consilierea şoferilor;
  6. Psihologia serviciilor – care vizează consultanţa psihologică în management, marketing, relaţii cu publicul;
  7. Psihologie educaţională – care vizează consilierea scolară şi vocaţională în rândul elevilor, profesorilor şi organizaţiilor din educaţie;
  8. Psihopedagogie specială – care vizează probleme şi disfuncţii ale copiilor şi tinerilor cu deficienţe intelectuale, senzoriale şi motorii;
  9. Psihologie aplicată în domeniul securităţii naţionale – care vizează analiza psihologică a activităţii din instituţiile de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională;
  10. Psihologie judiciară – care vizează evaluarea sincerităţii unor persoane bănuite de implicarea în activităţi antisociale şi infracţionale.

Un al doilea factor pe care trebuie să îl iei în calcul este: autorizarea obţinută

Alături de Colegiul Psihologilor din România, instituţia care oferă acreditările în acest domeniu (SURSA: www.cpr.ro), mai există şi o serie de şcoli private. Acestea sunt axate pe domenii punctuale de intervenţie si îşi desfăşoară activitatea în mod legal în ţara noastră.

Acestea respectă criterii obiective de selecţie, pregătire, autorizare a practicanţilor terapeuţi. Ele pot oferi chiar şi o serie de autorizări recunoscute în România, sau în alte ţări. Prin aria de răspândire, numărul de participanţi, metodele de lucru utilizate, instituţiile private pot fi considerate valide şi în bună măsură sigure, atunci când ne orientăm în căutări. Câteva exemple în acest sens, dar nu singurele, pot fi: Hypnotherapy and NLP School ABH-NLP (SURSA: https://www.abh-abnlp.com/), Integrative Psychological School (SURSA: https://www.modernintegrativetherapy.com/).

Metode de informare există, însă trebuie să le identifici într-un mod corect.

Câţiva dintre paşii efectivi pe care îi poţi urma, dacă eşti în căutarea unui psiholog, sunt şi:

  1. Află dacă acesta este autorizat în domeniu (autorizaţia trebuie să aibă un număr de înregistrare, o dată şi, să fie valabilă);
  2. Află care este specialitatea lui. Aceasta trebuie să fie potrivită cu problema, sau cerinţa de care ai tu nevoie);
  3. Află dacă activează, este înregistrat, în mod legal. Ne referim la înregistrarea prin autorităţi, ca şi firmă, cabinet, etc;
  4. Află date despre activitatea şi experienţa lui anterioară (dacă acesta este un specialist cu vechime şi cu rezultate bune, de obicei există suficiente comentarii şi opinii în mediul online);
  5. Cere referinţe de la alţi clienţi, sau poate chiar specialişti care cunosc domeniul. De multe ori avem chiar noi persoane cunoscute, care ne pot orienta în domeniu;
  6. Întreabă direct specialistul dacă are experienţă, ori se poate ocupa de problema ta (de obicei ne putem da seama şi singuri, dacă acea persoană ştie despre ce vorbeşte sau nu);
  7. Nu renunţa la intuiţie (intuiţia este modul în care creierul nostru procesează zeci de milioane de biţi de informaţie pe secundă). Prin urmare, ceea ce consideri că este ok, sau potrivit pentru tine, de obicei chiar este decizia corectă. Aşa că… ţine cont de ea!.

Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a fi la curent cu toate noutățile în domeniu, dar și cu alte știri și informații din psihologie.

Bibliografie

Home

www.cpr.ro

https://www.modernintegrativetherapy.com/
Acest website foloseşte cookie-uri pentru o experienţă mult mai bună de navigare. Pentru continuarea navigării, vă rugam sa va exprimaţi acordul pentru folosirea acestora. View more
Accepta
Exit mobile version