Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, aproximativ 73 de milioane de avorturi induse au loc în întreaga lume în fiecare an, cu 61% din toate sarcinile neintenționate și 29% din toate sarcinile în general care se termină cu un avort. De asemenea, conform statisticilor, România se află pe locul 6 la nivel mondial, cu un procent de 27.8% la un eșantion de o mie de femei. Pe lângă schimbările care apar în plan fizic în cazul unei femei care comite avort, există o serie de modificări și la nivel psihologic, uneori tulburări grave ale sănătății mentale. Este important ca după o astfel de decizie să te regăsești și să găsești mijloacele de a te împăca cu propria persoană. O femeie care a trecut recent printr-un avort poate să fie foarte sensibilă și pasibilă de depresie, așa că e important să iei măsuri pentru a contracara efectele tulburărilor psihologice.
Legătura dintre avort și depresie
Avortul este un subiect controversat, iar cercetările științifice pe acest subiect sunt o provocare enormă și sunt bazate strict pe metoda observației pentru a obține concluzii cât mai relevante.
Un studiu realizat în anul 2015 exprimă faptul că nu există o conexiune directă între avort și tulburările de dispoziție, însă nu exclude depresia post avort, în funcție de starea emoțională a femeii în cauză.
Asociația Americană de Psihologie a identificat câteva motive comune pentru care avortul poate duce la depresie, cum ar fi:
- stigmatizarea percepută și lipsa de sprijin social
- un istoric de probleme de sănătate mintală
- trăsături de personalitate, cum ar fi stima de sine scăzută
- caracteristicile sarcinii, inclusiv dacă individul și-a dorit sau nu
Un studiu ceva mai recent, din anul 2018, indică faptul că depresia de după avort nu este neapărat diferită de alt tip de depresie și poate să apară de cele mai multe ori din cauze multiple, și nu doar pe baza întreruperii sarcinii.
Cu toate acestea, s-a dovedit faptul că anumite sentimente și senzații sunt comune în cazul femeilor care au experimentat un avort, și majoritatea reprezintă tulburări de comportament ș tulburări ale sănătății mentale:
- vinovăție
- furie
- rușine
- remușcări sau regrete
- pierderea stimei de sine sau a încrederii în sine
- sentimente de izolare și singurătate
- probleme de somn și coșmaruri
- probleme în relație
gânduri de sinucidere
Metode de a te împăca cu propria persoană după avort
Sentimentele de vinovăție sunt foarte des întâlnite în cazul persoanelor care au făcut avort, iar după acest eveniment este important să se găsească metode prin care să reușești să te ierți și să treci peste.
Studiile arată că ajută foarte mult să faci activități relaxante și sănătoase, cum ar fi yoga, sport, să citești etc. De asemenea, poți să păstrezi un jurnal în care să scrii zilnic și să îți așterni gândurile și sentimentele pe foaie pentru a te simți mai ușurat. Este important să ceri sprijinul persoanelor dragi și să petreci cât mai mult timp în compania lor pentru a-ți direcționa mintea și către alte subiecte.
În cazul în care o persoană se confruntă cu gânduri suicidale și apar semne că este instabilă emoțional, e necesar ca aceasta să apeleze la un terapeut pentru a găsi sprijin specializat și pentru a depăși aceste momente dificile și chiar o eventuală depresie.
Nu există o perioadă stabilită pentru recuperarea mentală sau emoțională după avort, deoarece aceasta depinde de fiecare individ și de situația în care se află, de contextul social și economic și de relațiile interpersonale. Pentru acele persoane care experimentează sentimente negative după întreruperea sarcinii, sprijinul este absolut necesar pentru o recuperare cât mai rapidă și pentru a reduce efectele negative ale depresiei.
Indivizii au dreptul de a decide pentru propria persoană, însă o decizie precum avortul trebuie cântărită foarte bine și e necesar să iei în calcul toate opțiunile. Dacă totuși ai trecut printr-o întrerupere de sarcină, chiar și neintenționată, cel mai bine ar fi să apelezi din timp la un terapeut care să te ajute să treci peste acest eveniment major care îți influențează direct calitatea vieții.
În cazul în care te-ai confruntat cu o astfel de problemă sau dacă subiectele din domeniu prezintă interes pentru tine, îți oferim posibilitatea de a te abona la un newsletter care abundă în informații de calitate și cu ajutorul căruia vei fi la curent cu toate noutățile. Lasă-ne e-mailul tău și ne auzim în inbox!
Surse bibliografice
Jones RK and Jerman J, Population group abortion rates and lifetime incidence of abortion: United States, 2008–2014, American Journal of Public Health, 2017, doi:10.2105/AJPH.2017.304042.
Jerman J, Jones RK and Onda T, Characteristics of U.S. Abortion Patients in 2014 and Changes Since 2008, New York: Guttmacher Institute, 2016, https://www.guttmacher.org/report/characteristics-us-abortion-patients-2014.
Abortion and mental health. (2018).
https://www.apa.org/pi/women/programs/abortion/index
Abortion risks. (n.d.).
Boobpamala, S., et al. (2019). Early management of depression in adolescent pregnancy: An integrative review.
Bray, B. (2018). When post-abortion emotions need unpacking.
https://worldpopulationreview.com/country-rankings/abortion-rates-by-country