Conform Raportului European privind consumul de droguri, se estimează că aproximativ 83 de milioane de adulți și tineri (15-64 de ani) din Uniunea Europeană, adică 28,9 %, au consumat droguri ilegale cel puțin o dată în viață. Consumul de droguri raportat în statistica din 2020 este mai concentrat în rândul adulților tineri. Se estimează că 17,4 milioane de adulți tineri (15-34 de ani) au consumat droguri în 2020 (16,9 %), proporția bărbaților care au declarat acest consum (21,6 %) fiind de aproximativ două ori mai mare decât cea a femeilor (12,1 %).

            Consumul de droguri recreative este des întâlnit în prezent, iar tinerii par să fie tot mai expuși la dependențe. Conform Dicționarului de Psihologie APA, adicția este o stare de dependență psihologică sau fizică (sau ambele) față de consumul de alcool sau alte droguri. Termenul este adesea folosit ca termen echivalent pentru dependența de substanțe și, uneori, se aplică tulburărilor de comportament, cum ar fi dependența sexuală, de internet și de jocuri de noroc. O substanță chimică cu potențial semnificativ de a produce dependență se numește drog care dă dependență.

            În ceea ce privește tinerii, există programe prin care statul încearcă să prevină răspândirea consumului de droguri, însă nu de fiecare dată cu succes, dacă ținem cont de statistici. În cazul în care ești un părinte care se confruntă cu astfel de probleme vis-a-vis de copilul său, înainte de a acționa și de a căuta soluții, este esențial să înțelegi efectele consumului de droguri asupra sănătății mentale.

Efectele drogurilor asupra sănătății mentale

            Consumul de droguri în rândul tinerilor are mai multe cauze, unele dintre acestea, obiect de studiu de altfel, fiind dorința de a scăpa de stres, de a evada din realitate, dar și influența anturajului sau dorința de a fi „în tendințe”.

            Conform studiilor în domeniu, consumul de substanțe poate avea efecte pe termen scurt și pe termen lung. Pe moment, consumul de droguri poate să ajute la atenuarea unor sentimente precum anxietatea, iritabilitatea sau gândurile negative. Atunci când consumul de droguri devine un obicei, dependența ar putea să apară, ceea ce, în cele mai multe cazuri, conduce la abuzul de substanțe și la efecte negative asupra sănătății mentale și asupra dezvoltării, dependența devenind o tulburare gravă.

            Rezultatele studiilor în domeniu arată că persoanele dependente de droguri, în comparație cu persoanele care nu apelează la aceste substanțe, prezintă semne de patologie psihologică și tulburări psihice, iar șansele de a dezolta depresie, anxietate și stres sunt ridicate.

            Un specialist în domeniu, dr. Taskiran, explică cum creierul adolescentului este în plină dezvoltare și are abilitatea de a asimila informații mai repede, motiv pentru care creierul tinerilor se obișnuiește mai ușor cu drogurile și alcoolul, iar dependența poate să apară mai ușor decât în cazul adulților. Alcoolul și drogurile afectează aceleași regiuni ale creierului care sunt în joc în tulburările de comportament precum ADHD și ODD, spune expertul. Adolescenții care prezintă aceste tulburări obțin mai multă satisfacție de la substanță – și sunt mai predispuși la dependență.

Ce pot face ca părinte?

            Fiecare părinte se confruntă cu diverse probleme în procesul de creștere al copilului, însă consumul de droguri este, de multe ori, o experiență traumatizantă pentru toate părțile implicate. În primul rând, este nevoie de comunicare între familie și profesori, pentru a găsi metodele cele mai potrivite pentru a-i explica copilului care sunt consecințele și pentru a încerca să îi oferi alternative la aceste activități care îi fac foarte mult rău.

            Intervenția terapeutului este esențială, de asemenea, mai ales pentru că tulburările de sănătate mentală sunt de cele mai multe ori prezente în cazul copiilor sau tinerilor care se confruntă cu dependența de droguri.

            Atunci când copilul tău se află într-o situație gravă, iar consumul de droguri a devenit un obicei care îi afectează viața în ansamblul ei, e necesar să apelezi la specialiști care pot să te ajute în această luptă deloc ușoară. Terapeutul poate să te ajute să descoperi acele mecanisme care se activează atunci când copilul este dependent de droguri, ceea ce va face procesul de vindecare de adicție mai ușor, deoarece această înțelegere este primul pas, iar singur nu vei putea să înțelegi toate procesele psihologice.

            Dacă te confrunți cu o astfel de situație, abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a fi la curent cu toate noutățile în domeniu, dar și cu alte știri și informații din psihologie.

Surse bibliografice

https://dictionary.apa.org/addiction.

https://www.emcdda.europa.eu/system/files/publications/13838/2021.2256_RO_03.pdf.

Kevin P Conway, Joel Swendsen, Mathilde M Husky, Jian-Ping He, Kathleen R Merikangas, Association of Lifetime Mental Disorders and Subsequent Alcohol and Illicit Drug Use: Results From the National Comorbidity Survey-Adolescent Supplement, 2016, 10.1016/j.jaac.2016.01.006.

Gove, Walter, Geerken, Michale, Hughes, Michael, Drug Use and Mental Health among a Representative National Sample of Young Adults, https://doi.org/10.2307/2577607.

Gunnell D, Kidger J, Elvidge H. Adolescent mental health in crisis. BMJ. (2018) 361:k2608. doi: 10.1136/bmj.k2608.

L Lerissa Smith, Fengxia Yan, Mikayla Charles, Kamal Mohiuddin, Dawn Tyus, Oluwatoyosi Adekeye, Kisha B Holden, Exploring the Link Between Substance Use and Mental Health Status: What Can We Learn from the Self-medication Theory?, 10.1353/hpu.2017.0056.

Cranford JA, Eisenberg D, Serras AM. Substance use behaviors, mental health problems, and use of mental health services in a probability sample of college students. Addict Behav. 2009;34:134–45.