Utilizarea tehnologiei pentru a beneficia de servicii de terapie nu este o noutate dar, într-adevăr, a devenit o metodă mult mai populară odată cu restricțiile impuse de majoritatea guvernelor pentru a evita răspândirea virusului SARS-COV-2. Încă din anii 60, cercetătorii au creat ELIZA, un program pe calculator care permitea o formă de terapie bazată pe limbaj, complet gratuit, la dispoziția tuturor celor curioși să încerce. Chiar dacă programul era mai degrabă rudimentar, oamenii de știință au remarcat un interes crescut pentru combinația dintre tehnologie și terapie, iar odată cu trecerea anilor internetul a devenit o cale de acces mult mai rapidă la servicii de psihoterapie.
Punctul culminant a fost pandemia de COVID-19, un moment în care întreaga lume s-a văzut nevoită să se adapteze la un context complet nou și să își continue activitățile obișnuite fără la fel de mult contact față în față. Inclusiv serviciile de psihoterapie au trebuit adaptate la climatul cu totul și cu totul nou, iar mediul online a substituit cu succes cabinetul psihoterapeutului.
Beneficiile psihoterapiei online vs. psihoterapia în cabinet fizic
Opiniile referitoare la acest subiect sunt diferite, acest lucru fiind absolut normal având în vedere tranziția care a devenit necesară începând cu anul 2020. Totuși, munca psihoterapeutului este aceeași, indiferent de spațiul în care el își desfășoară activitatea, iar un specialist desăvârșit va reuși să își folosească toate cunoștințele și abilitățile într-un mod constructiv pentru ca interlocutorul său să poată găsi răspunsurile dorite.
Potențialul psihoterapiei online a fost semnalat în numeroase studii, de către cercetători recunoscuți în domeniu, precum Rochlen (2004), continuând cu studii de profil pentru integrarea eficientă a terapiei online ca instrument de sprijin pentru dificultăți comune de sănătate mintală (NICE, 2006).
Chiar dacă psihoterapia online este mult mai frecventă în prezent, studiile nu au ignorat această posibilitate nici în anii trecuți. O meta-analiză a cercetării referitoare la consiliere online publicată în 2008 a studiat eficiența psihoterapiei online, autorii revizuind 92 de studii regăsite în 64 de lucrări de specialitate, cercetarea vizând aproximativ 10.000 de persoane (clienți). Chiar dacă foarte mulți practicieni, dar și clienți ezită și nu înțeleg încă potențialul consilierii online, s-a dovedit faptul că aceste consultații video/text realizate cu ajutorul internetului au rezultate grăitoare pentru diverse afecțiuni din sfera sănătății mintale (depresie, stres, tulburări de panică, abuz de substanțe, tulburări de alimentație, prevenirea fumatului etc.).
Așadar, studiile publicate au arătat faptul că terapia online vine cu o serie de beneficii importante:
- nu este necesară deplasarea, consultațiile se pot face din confortul propriului cămin;
- costuri mai reduse (nu este necesar transportul);
- consultațiile se desfășoară într-un mediu familiar, cunoscut;
- clienții au parte de dezvoltare intrapersonală;
- clienții construiesc o relație solidă cu psihoterapeutul datorită faptului că toată comunicarea se face în mediul online, dar prin utilizarea de video/text/sunet;
- clienții pot să continue psihoterapia chiar dacă se mută din localitatea în care se află specialistul;
- clienții care locuiesc în altă țară pot beneficia de psihoterapie online în limba maternă datorită platformelor de psihoterapie online intr-un cadru securizat.
De cealaltă parte, psihoterapia în cabinetul specialistului are avantajele sale, prin prisma faptului că psihoterapeutul poate să observe mai ușor detalii relevante care se regăsesc adeseori în limbajul corpului clientului (de exemplu, mișcări ale mâinilor care, uneori, nu sunt vizibile atunci când cei doi nu împart același spațiu fizic, ci doar unul virtual). Desigur, specialiștii vor găsi metode de a evita aceste neajunsuri și de a crea un context favorabil pentru ca rezultatele terapiei să fie cele așteptate și dorite.
Limitele psihoterapiei online
Psihoterapia online diferă de psihoterapia față în față, care permite utilizarea tuturor simțurilor în timpul ședinței. Deoarece numai vederea și auzul sunt implicate în terapia online, este posibil ca primele consultații să fie mai dificile, în special pentru client, care poate să aibă parte de dificultăți în conectarea 100% cu terapeutul. Cu toate acestea, familiarizarea cu platformele online este doar o chestiune de timp, iar cu ajutorul specialistului, în doar câteva sesiuni, toate aceste impedimente vor fi minimizate cu succes.
O altă limită a psihoterapiei online este legată și de gravitatea problemelor cu care clientul se confruntă. Dacă, de exemplu, terapeutul trebuie să găsească soluții pentru o persoană cu gânduri tot mai puternice de sinucidere, ar trebui găsită o modalitate pentru terapie față în față, arată studiile în domeniu.
Cu toate acestea, psihoterapia online îți oferă numeroase avantaje, inclusiv legate de costuri mai reduse, dar și de economia de timp pe care o faci atunci când nu e necesară deplasarea. Terapia online este, de asemenea, benefică, atunci când clientul locuiește în străinătate și necesită sprijinul unui psihoterapeut – în limba maternă.
Integrarea serviciilor de psihoterapie online reprezintă o oportunitate pentru ambele părți, motiv pentru care avantajele tehnologiei sunt evidente. Este necesar ca specialiștii să țină pasul cu schimbările impuse de evoluția tehnologică tot mai rapidă și să ofere clienților și această posibilitate, mai ales după experiența pandemiei de coronavirus, un moment în istorie care a obligat întreaga lume să găsească soluții inovatoare pentru problemele privind evitarea contactului fizic.
Concluzii și recomandări cu privire la psihoterapia fizica vs. psihoterapia online
Specialiștii și cercetătorii în domeniu au conștientizat importanța adaptării la schimbări, dar și eficiența terapiei online în numeroase cazuri. Dovezile prezentate de cercetători precum Bouchard arată faptul că psihoterapia online are beneficii numeroase, inclusiv în cazul unor persoane cu tulburări care le împiedică relaționarea față în față (agorafobia), dar și în cazul clienților cu tulburări mai ușoare, deoarece aceștia nu trebuie să se deplaseze, un avantaj real pentru persoanele foarte ocupate sau pentru cele care doresc să economisească resurse.
Tehnologia permite transpunerea în mediul online a ședințelor de consultație, specialiștii având oportunitatea de a crea un mediu similar cu cel din cabinet prin utilizarea unor artificii la îndemână datorită platformelor ce permit realizarea unei lumi virtuale ce respectă însușirile lumii reale. Clienții se vor bucura de un proces de regăsire și, în unele cazuri, chiar de vindecare, mai ales dacă psihoterapeutul stăpânește metodele cele mai ingenioase pentru a se conecta și pentru a relaționa cu clientul. Rolul psihoterapeutului este în continuare unul decisiv în tot acest proces, iar tehnologia trebuie văzută asemeni unui instrument la îndemâna tuturor, ușor de folosit pentru binele tuturor părților implicate.
Așadar este mai puțin important faptul că alegeți sa mergeti la un psihoterapeut intr-un cabinet fizic sau alegeți o platformă online oricare ar fi ea, important este să începeți să aveți grija de voi. Mersul la psiho terapie nu e pentru nebuni ci este pentru oameni normali care au provocări ce pot fi depășite!
Psihoterapia este eficientă atât fizic cât și online doar dacă vă implicați în proces și aveți curajul să vă deschideți in fața specialistului cu formare in psihoterapie ales!
Surse bibliografice de unde am documentat acest articol
Weizenbaum, J. (1966). ELIZA—a computer program for the study of natural language communication between man and machine. Communications of the ACM, 9(1), 36-45.
Rochlen, A. B., Zack, J. S., & Speyer, C. (2004). Online therapy: Review of relevant definitions, debates, and current empirical support. Journal of clinical psychology, 60(3), 269-283.
Andersson, G., & Cuijpers, P. (2008). Pros and cons of online cognitive–behavioural therapy. The British Journal of Psychiatry, 193(4), 270-271.
Hanley, T., & Reynolds, D. (2009). Counselling psychology and the internet: A review of the quantitative research into online outcomes and alliances within text-based therapy. Counselling Psychology Review, 24(2), 4-13.
Thompson, Ryan Baird, „Psychology at a Distance: Examining the Efficacy of Online Therapy”
(2016). University Honors Theses. Paper 285. https://doi.org/10.15760/honors.292.
Online Counseling (Second Edition), A Handbook for Mental Health Professionals, Practical Resources for the Mental Health Professional 2011, Pag. 55-63,
https://doi.org/10.1016/B978-0-12-378596-1.00003-4.