Maturitatea are un rol decisiv în orice tip de relație, iar când vine vorba de relații amoroase sau de căsnicii, este esențial ca partenerii să poată să ajungă la un consens și la un numitor comun atunci când apar neînțelegeri de orice tip. Ce ne facem în situația în care în relație te confrunți cu imaturitate din partea unui partener și când tu ești persoana matură care trebuie să dea dovadă de înțelegere și de un spirit împăciuitor de fiecare dată?

            Cercetările în domeniu arată că maturitatea afectează controlul emoțional și raționamentul, afectează capacitatea unui cuplu de a rezistenta în relație și de a lua decizii comune și este acel factor prin intermediul căruia conflictele se pot rezolva în mod eficient. Totuși, atitudinea partenerului mai matur face diferența atunci când se confruntă cu situații delicate și nu are sprijinul partenerului imatur, care nu are o percepție stabilă asupra lucrurilor. Specialiștii indică totuși câteva metode prin care relația poate să funcționeze, mai ales dacă partenerul matur dă dovadă de răbdare.

Sindromul Peter Pan, imaturitatea în cazul bărbaților

            Bărbații care prezintă în mod constant un comportament imatur din punct de vedere emoțional sunt, deseori, catalogați ca fiind afectați de sindromul Peter Pan, un sindrom care a fost denumit și explicat de psihologul Dan Kiley încă din anul 1983. Sindromul Peter Pan nu este un diagnostic psihiatric oficial însă, de cele mai multe ori, acesta indică o persoană care refuză să crească și, în unele cazuri, acea persoană poate fi chiar partenerul tău de viață, cu care trebuie să trăiești și să împarți responsabilități. Chiar dacă în cartea inițială despre acest sindrom se vorbește mai mult despre bărbați, el poate afecta și femeile.

            Cauzele sindromului Peter Pan sunt numeroase și vin pe un fond afectiv defectuos, cum ar fi:

  • traume în copilărie
  • lipsa limitelor și a intimității în relația cu părinții
  • lipsa relațiilor mature în trecut
  • prieteni imaturi în jur
  • dificultăți în a face față stresului
  • diverse dependențe

Ce pot să fac pentru a continua o relație cu „Peter Pan”?

Dacă partenerul tău este Peter Pan, la început s-ar putea să crezi că totul este distractiv și că nu o să te plictisești niciodată. Dar ce faci atunci când trebuie să faci singur toate lucrurile casnice, cumpărăturile, să te ocupi de plata facturilor și de întreținerea locuinței sau chiar de creșterea copiilor? În acel moment, s-ar putea să simți că fie vrei să termini relația, fie că vrei să schimbi comportamentul partenerului.

Primele sentimente pe care s-ar putea să le dezvolți sunt cele de drag, grijă și, în general, sentimente protectoare. În timp, arată studiile, partenerii maturi s-ar putea simți epuizați de acest comportament imatur și problemele în relație o să fie tot mai dese și mai supărătoare. Important este să identifici comportamentul necorespunzător al partenerului și să urmezi câțiva pași pentru a repara situația:

  • Fii atent la propriul comportament, e posibil să dai dovadă de o maturitate excesivă cauzată de o copilărie în care ai fost nevoit să crești înainte de vreme.
  • Stabilește limite și pune o parte dintre responsabilități și pe umerii partenerului.
  • Apelează la un specialist, un terapeut de cuplu care poate să fie un real sprijin.

Rolul terapeutului în rezolvarea sindromului Peter Pan

            Dacă partenerul tău este Peter Pan, tu ai putea fi Wendy, însă lucrurile nu trebuie să rămână așa definitiv. Cu ajutorul terapiei de cuplu poți încerca să continui o relație cu o persoană imatură emoțional prin descoperirea unor mecanisme prin care să relaționați într-un mod pozitiv, rezolvând măcar o parte dintre probleme.

            Partea bună este că oamenii imaturi din punct de vedere emoțional pot să crească în timp și pot să învețe comportamente mai benefice pentru relație. În cazul în care acest lucru nu se rezolvă pe o perioadă foarte lungă de timp, e posibil să ai nevoie de consiliere pentru a înțelege asta și pentru a renunța la o relație toxică.

            Dacă te regăsești în această situație și dorești să îți salvezi relația sau dacă vrei să o iei pe o altă cale, abonează-te la newsletter-ul nostru și vei afla și mai multe detalii despre acest subiect. De asemenea, pe e-mail vei primi cele mai importante noutăți din psihologie și vei fi la curent cu știrile din domeniu.

Surse bibliografice

Kiley D. The Peter Pan Syndrome. New York: Dodd Mead; 1983. doi:9780396082187

Dalla RL, Marchetti AM, Sechrest EB, White JL. „All the men here have the Peter Pan syndrome–they don’t want to grow up”: Navajo adolescent mothers’ intimate partner relationships–a 15-year perspective. Violence Against Women. 2010;16(7):743-63.

Quadrio C. The Peter Pan and Wendy syndrome: A marital dynamic. Aust N Z J Psychiatry. 1982;16(2):23-8. doi:10.3109/00048678209161187.

American Psychological Association APA Dictionary of Psychology “emotional immaturity,”  “emotional maturity.”

Good Therapy: “Peter Pan Syndrome: When Adults Refuse to Grow Up.”

Psychology Today: “Can You Spot 10 Signs of a Childish Adult?”

Psychology Today: “The Peter Pan Syndrome.”